VUK VELEBIT / Politički analitičar iz Beograda u RTL-u Danas: 'Vučić je drugi put popustio pred nezadovoljstvom građana'

Blokirane su prometnice u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, a prosvjedovalo se i u glavnom gradu Beogradu

11.12.2021.
19:21
VOYO logo

Narod je pobijedio, priznaje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je nakon prosvjeda protiv projekta Rio Tinto i vađenja litija popustio djelu zahtjeva.

No diljem Srbije prosvjedi su nastavljeni. Ponovno su blokirane prometnice u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, a prosvjedovalo se i u glavnom gradu Beogradu. Prosvjednika je manje nego prethodnih tjedana pa veći incidenti nisu zabilježeni. Građani, unatoč Vučićevu popuštanju, traže jasnu politiku zaštite okoliša bez pogodovanja stranim investitorima. 

Politički analitičar Vuk Velebit sve je prokomentirao gostujući u RTL-u Danas. Kaže da je brojnost prosvjednika svakako uvjetovan činjenicom da je vlast ispunila dio zahtjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Diljem Srbije /

Iako je Vučić popustio, organizatori prosvjeda nisu. Za sutra najavljeni novi prosvjedi i blokada prometnica

Image
Diljem Srbije /

Iako je Vučić popustio, organizatori prosvjeda nisu. Za sutra najavljeni novi prosvjedi i blokada prometnica

"Jedan dio organizatora koji je dao riječ da će se blokada zaustaviti ukoliko Vučić ne potpiše dva zakona, odnosno ukoliko budu povučeni iz skupštinske procedure. To se dogodilo i jedan od lidera ekološkog pokreta proglasio je pobjedu građana i proglasio kraj blokada. Ali drugi dio ekološkog prosvjeda odlučio je nastaviti jer postoje mnogi drugi problemi zbog kojih se građani okupljaju", navodi. 

Misli da su prosvjedi pokazali da je nezadovoljstvo građana puno veće od jednog pitanja. "Je li to ekologija, medijske slobode, rad institucija i vladavina prava, ne znam, ali nezadovoljstvo je daleko veće. Nezadovoljni su vlašću Aleksandra Vučića i mislim da je to glavni razlog zašto se okupljaju", kaže.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak, s druge strane od vlasti se moglo čuti kako je cilj da se ukloni vladajuće, a ne zaštita okoliša kako tvrde aktivisti. Velebit tvrdi kako zasigurno postoje šire političke ambicije prosvjednika. 

"Osim ekoloških pokreta, na samim prosvjedima sudjeluju političke stranke koje će sudjelovati na izborima. Oni naravno imaju političke ambicije, ali drugi dio kaže da ih politika ne zanima. Jedan dio prosvjednika svakako ima političke ambicije", navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan može li ovo sve uzdrmati Aleksandra Vučića i postoji li u Srbiji ozbiljna alternativa vlasti, navodi kako je ovo druga situacija kada građani izlaze na ulice i odnose pobjedu jer prošle godine, za vrijeme onih sukoba policije i građani, Vučić ipak nije uspio uvesti policijski sat. 

"Sada je opet pod pritiskom naroda odlučio da se zakoni povuku tako da bi rekao da je vlast ovim izlaskom građana na ulicu uzdrmana na način da je poslana jasna poruka predstavnicima vlasti da ne mogu raditi uvijek što žele nego da slušaju građane i da rade u njihovu interesu", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se očekivati da u Srbiji državno tužiteljstvo ispita projekte poput Ria Tinta, dakle vađenja litija i općenito pogodovanja investitorima, jer upravo u to sumnjaju aktivisti ističe kako trenutno ne postoje takve namjere. 

"Ako znate da je tužilaštvo i sudstvo pod političkim utjecajem vlasti, čudio bi se da se tužilaštvo odvaži da samoinicijativno proispituje bilo kakav projekt jer to ne bi bilo u interesu ove vlasti", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo