kontroverzna pravosudna reforma / Poljska drži da Bruxelles nije nadležan za pravosudnu reformu

Image
Foto: AP

Ured poljskog predsjednika u subotu je ocijenio da Europska komisija nije nadležna za pokretanje postupka protiv Poljske zbog njezine pravosudne reforme.

29.7.2017.
19:24
AP
VOYO logo

"Komisija pokušava dokazati da je nadležna za pitanja za koja ona to nije", rekao je Krzysztof Szczerski, šef kabineta predsjednika Andrzeja Dude za poljsku agenciju PAP.

"Svaki sljedeći korak znači da će troškovi biti sve viši za Komisiju i u određenom trenutku bit će neophodno krenuti unatrag", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je u subotu službeno pokrenula pravni postupak protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme koju Bruxelles smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudaca, a Varšavi je dala mjesec dana da se očituje.

Između ostaloga, sporna reforma daje ministru pravosuđa pravo da postavlja i otpušta predsjednike nižih sudova, a uvodi se i različita dob za umirovljenje ženskih i muških sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija sudova je u nadležnosti država članica i stoga je Komisijino pokretanje postupka bez temelja, rekao je poljski zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za europske poslove Konrad Szymanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo