mjere protiv rusije / Poljska za kažnjavanje zemalja koje plin plaćaju u rubljama: 'To bi riješilo problem s Gazpromom'

Image
Foto: Shutterstock

Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u srijedu da je Gazprom obustavio isporuke plina

28.4.2022.
12:59
Shutterstock
VOYO logo

Europska unija bi trebala kazniti zemlje koje ruski plin plaćaju u rubljama, rekla je u četvrtak poljska ministrica za klimu, nakon što je Moskva dan ranije odlučila obustaviti isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile plaćanje u ruskoj valuti.

Članice EU-a su, kako se čini, podijeljene oko pitanja kako plaćati plin bez kršenja europskih sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajini 24. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne europske države ovise o ruskom plinu, no Poljska, najgorljivija zagovornica strogih kaznenih mjera protiv Rusije, tvrdi da bi EU trebao potpuno zabraniti kupovinu ruskog plina.

"Ono što danas nedostaje su potpune sankcije na plin, to bi riješilo problem s Gazpromom", rekla je Anna Moskwa, istaknuvši da je problem što se sankcije ne poštuju 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvala je Austriju, Njemačku i Mađarsku kao glavne članice EU-a koje se protive strožim sankcijama na ruski plin.

"Računamo da će biti posljedica za te zemlje, koje plaćaju u rubljama, te da će kao rezultat istih prestati plaćati u ruskoj valuti", rekla je Moskwa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije precizirala koje kaznene mjere Poljska očekuje. Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u srijedu da je Gazprom obustavio isporuke plina.

Image
MUKE PO PLINU /

Građani mjesecima strahuju od poskupljenja plina, a sada su počeli stizati veći računi. Plinara ima objašnjenje

Image
MUKE PO PLINU /

Građani mjesecima strahuju od poskupljenja plina, a sada su počeli stizati veći računi. Plinara ima objašnjenje

Njemačka elektroenergetska tvrtka Uniper je potvrdila da će transferirati isplate za ruski plin ruskoj banci, a ne više banci sa sjedištem u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupci "neprijateljskih" zemalja moraju od travnja ruski plin plaćati preko posredničke banke Gazprombank koja devize prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Uniper, najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj, u srijedu je priopćio da će ruski plin i dalje stizati u Njemačku budući da obustava isporuka u Bugarsku i Poljsku ne utječe na tranzit u druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uniper je ponovio da će moći nastaviti plaćati plin ruskim mehanizmom koji traži plaćanje u rubljama.

"Smatramo da je dopuna postupka plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama, što znači da su uplate moguće", rekla je financijska direktorica Tina Tuomela, potvrdivši prošlotjednu ocjenu Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče obustave plina Poljskoj, Uniper smatra da je to stvar poljske kompanije PGNiG i Gazproma i neće utjecati na tranzit plina kroz Poljsku.

"To znači da bi svi koji plin preuzimaju, primjerice u Njemačkoj, mogli teoretski i dalje koristiti tu rutu preko cjevovoda Yamal", rekao je komercijalni direktor Unipera Niek den Hollander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao kako "opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje" te da će Mađarska plaćati ruski plin "na način da stigne u Mađarsku".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo