O budućnosti Europe / Poljski ministar: 'Bez zemalja zapadnog Balkana, Europa ne može biti potpuno ujedinjena'

Image

U videu objavljenom uoči summita njemačka je kancelarka potvrdila namjeru da se sačuva perspektiva proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana

4.7.2019.
14:37
VOYO logo

Bez zemalja zapadnog Balkana, Europa se ne može pojmiti kao potpuno ujedinjena, izjavio je u četvrtak poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czputowicz na svečanosti otvaranja summita Berlinskog procesa u Poznanju.

"Snažnijom suradnjom sa zemljama zapadnog Balkana prvenstveno želimo ojačati stabilnost i razvoj regije", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjereni smo da će uključivanje tih zemalja u glavnu struju europskih integracija biti korisno za cijelu Europsku uniju i europski kontinent jer će se proširiti područje zajedničkih vrijednosti", istaknuo je Czputowicz.

Njegov zamjenik Szymon Szynkowski vel Sek je prije summita izrazio nadu da će sudionici podržati otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među čelnicima EU-a na summit Berlinskog procesa u petak će stići hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Theresa May, francuski premijer Edouard Philippe i poljski predsjednik Andrzej Duda.

Radi se o političkoj i diplomatskoj inicijativi pokrenutoj 2014. s ciljem pružanja potpore reformskim naporima zemalja jugoistoka Europe na njihovu europskom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Summit Berlinskog procesa, šesti po redu, okupit će u petak šefove država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana i nekoliko zemalja EU-a: Njemačku, Austriju, Francusku, Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Velike Britaniju, Grčku i Bugarsku.

U videu objavljenom uoči summita njemačka je kancelarka potvrdila namjeru da se sačuva perspektiva proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i da će u središtu razgovora biti izgradnja i obnova infrastrukture na tom području, za što je EU izdvojila znatna sredstva. Naglasila je i da je potrebno podržati realizaciju projekata izgradnje cesta i pruga.

Uz to, govorit će se o gospodarskoj politici država regije, znanstvenoj suradnji, razmjeni mladih te o sigurnosti i jačanju civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup je počeo već u srijedu prvim panelom, a u četvrtak će se održati poslovni forum EU - zapadni Balkan i Forum civilnog društva.

Cilj konferencija Berlinskog procesa je zadržati fokus na širenju EU-a na zapadni Balkan te regiju preko infrastrukturnih, energetskih i ekonomskih projekata približiti europskim i globalnim koridorima, kao i zadržati pritisak na države regije da nastave pozitivnu reformsku dinamiku te rješavaju otvorena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi summit održan je u Berlinu 2014. a potom su se nastavili u Beču (2015.), Parizu (2016.), Trstu (2017.) i Londonu (2018.).

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo