ne postoji povezanost / Pompeo i Mattis: 'Nema dokaza da je saudijski princ naredio ubojstvo Khashoggija'

Image
Foto: AP Images

'Nemamo odlučujućeg dokaza da je princ prijestolonasljednik upleten, ni obavještajna zajednica niti bilo tko drugi'

28.11.2018.
20:49
AP Images
VOYO logo

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Jim Mattis rekli su u srijedu da ne postoje čvrsti dokazi koji upućuju na povezanost saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubojstvom novinara Jamala Khashoggija prošli mjesec u Istanbulu.

Pompeo se obratio novinarima nakon što su on i ministar obrane Jim Mattis informirali američki Senat iza zatvorenih vrata da bi slabljenje američko-saudijskih odnosa zbog ovoga ubojstva moglo ugroziti nacionalnu sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji direktno izvješćivanje koje povezuje princa prijestolonasljednika s naredbom da se ubije Jamal Khashoggi", rekao je Pompeo. Ipak, neki senatori su izašli s informiranja govoreći drugačije.

"Mislim da nema bilo koga u ovoj prostoriji koji ne vjeruje da je on odgovoran za to",  rekao je republikanski senator Bob Corke, predsjednik senatskog Odbora za vanjske odnose, novinarima nakon informiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mattis i Pompeo: 'SAD nemaju odlučujući dokaz'

Američka obavještajna služba CIA je procijenila da je princ prijestolonasljednik naredio Khashoggijevo ubojstvo do kojega je došlo 2. listopadu u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Republikanski senator Lindsey Graham je rekao kako će uskratiti svoj glas u svim ključnim pitanjima, uključujući i vladin proračun, dok ne dobije informacije o toj temi od CIA-e. No, ministar obrane Jim Mattis je ustvrdio slično kao i Pompeo da Sjedinjene Države nemaju "odlučujući dokaz" da je princ Salman upleten u Khashoggijevo ubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za izvješća da je CIA-ina procjena zaključila ovaj mjesec da je princ prijestolonasljednik naredio Khashoggijevo ubojstvo Mattis je uputio novinare na obavještajnu agenciju.

"Nemamo odlučujućeg dokaza da je princ prijestolonasljednik upleten, ni obavještajna zajednica niti bilo tko drugi. Nema odlučujućeg dokaza", rekao Mattis novinarima u Pentagonu dodavši kako Sjedinjene Države i dalje očekuju da odgovorni za ubojstvo budu privedeni pravdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo