ZASAD NEMA UKIDANJA SANKCIJA / Pompeo: 'Nadam se da će Kim Jong Un odustati od nuklearnog naoružanja'

Image
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Pompeo je uvjeren da će doći i do trećeg summita između Trumpa i Kima

5.4.2019.
22:29
Ron Sachs/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je u petak nadu da će sjevernokorejski vođa Kim Jong Un iskoristiti govor u Parlamentu sljedeći tjedan kako bi javno izrekao da je "ispravan potez" Pyongyanga odustajanje od nuklearnog naoružanja. 

Sjevernokorejski parlament u četvrtak će prvi put zasjedati ove godine, a mogao bi zabilježiti prve javne komentare sjevernokorejskog vođe o neuspješnom drugom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u veljači u Hanoiu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je događaj koji se odvija jednom godišnje na kojemu se sjevernokorejski vođa obraća svojim ljudima", rekao je Pompeo gostujući u CBS This Morning. "Detaljno ćemo pratiti sve što će izreći."

"Ne očekujem prevelika iznenađenja", rekao je Pompeo, ali dodao da se "nada da će reći sljedeće: 'Kao sjevernokorejski vođa vjerujem da je ispravan potez surađivati s SAD-om u denuklearizaciji naše zemlje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pompeo je rekao da su diplomacijski kanali SAD-a i Sjeverne Koreje otvoreni i da će obje strane "nastaviti razgovarati nakon summita u Hanoiu o tome kako ići naprijed", što nije dodatno pojašnjavao. 

Uvjeren je da će doći i do trećeg summita između Trumpa i Kima, ne zna kada će održati, ali se nada da će se uskoro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se gospodarske sankcije neće ukidati dok Sjeverna Koreja ne odustane od nuklearnog oružja. 

Summit u Hanoiu, drugi po redu u manje od jedne godine, nije uspio zbog toga što se nisu mogli pomiriti zahtjevi Sjeverne Koreje za ukidanjem sankcija s američkim zahtjevima za odustajanje od nuklearnog programa koji je prijetnja SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentu koji je vidio Reuters prošlog tjedna, na dan kad je propao drugi summit Trump je Kimu uručio papir s otvorenim pozivom da prebaci nuklearno oružje i goriva za bombe u SAD. Analitičari smatraju da je taj potez uvrijedio i isprovocirao sjevernokorejskog vođu. 

Sjednica sjevernokorejskog parlamenta sljedeći tjedan se podudara s dolaskom južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u SAD koji je potaknuo razgovore SAD-a i Sjeverne Koreje prošle godine i zagovarao olakšavanje sankcija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pompeo je rekao za CBS da SAD i Južna Koreja "blisko surađuju na primjeni sankcija". 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo