čović izrazio optimizam / 'Popis stanovništva neće se moći koristiti da bi BiH postala bošnjačka država'

Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kaže da rezultati popisa nitko neće moći koristiti da nametne da se BiH prepoznaje kao država bošnjačkog naroda.

7.7.2016.
12:52
Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
VOYO logo
Image
U BiH živi 15 posto Hrvata /

Prvi popis stanovništva nakon 1991. godine: BiH danas siromašnija za više od 845.000 stanovnika!

Image
U BiH živi 15 posto Hrvata /

Prvi popis stanovništva nakon 1991. godine: BiH danas siromašnija za više od 845.000 stanovnika!

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je u četvrtak u intervju za Glas Srpske iz Banje Luke kako se popis stanovništva neće moći koristiti da bi BiH postala bošnjačka država te je izrazio optimizam da će zemlja dobiti pozitivan odgovor Vijeća Europske unije (EU) sredinom srpnja za daljnji napredak prema Uniji unatoč brojnim unutarnjim političkim prijeporima i neispunjenim obvezama. 

"Popis stanovništva nitko neće moći koristiti u političke svrhe pa ni na način kako bi to neki priželjkivali - da BiH prepoznaju kao državu bošnjačkog naroda", rekao je Čović komentirajući objavu rezultata popisa stanovništva u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je izrazio žaljenje što je objava rezultata popisa dovela do produbljivanja krize u zemlji i blokade provedbe reformi važnih za Europsku uniju, te naveo kako bi Hrvati, a ne predstavnici srpske strane, trebali imati najviše razloga za nezadovoljstvo.

"Popis se pretvorio u klasičnu političku raspravu, što ne bi smjelo biti. Uvjeren sam da objavljeni brojevi najviše štete hrvatskom narodu", dodao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezultatima popisa, najbrojniji Bošnjaci čine 50,11 posto pučanstva, Srbi 30,78 posto, a Hrvati su najmalobrojniji konstitutivni narod i čine 15,43 posto pučanstva.
Srpski predstavnici u vlasti usprotivili su se objavi rezultata popisa jer je kao rezidentno stanovništvo priznato i 196.000 ljudi koji zapravo ne žive u BiH.

Čović je istaknuo kako je objava rezultata popisa produbila krizu, no da je unatoč tome on optimističan da će BiH 18. srpnja od Vijeća EU, sa zasjedanja u Bratislavi, dobiti pozitivan odgovor na zahtjev za stjecanje statusa kandidata te nakon toga dobiti upitnike na koje treba u pripremnoj fazi odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebat će nam dosta vremena od dobivanja upitnika do kandidatskog statusa, koji možemo dobiti krajem iduće godine. To je i dalje realno samo moramo odgovornije raditi", optimističan je Čović.

Uvjet da bi BiH mogla ići naprijed je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) oko dijela tzv. tradicionalne trgovine s Republikom Hrvatskom i donošenje mehanizma koordinacije europskih poslova. Oko usklađivanja ovih dokumenata vlasti ne mogu postići suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo