novi standard u EU / Postignut dogovor: Cijela EU imat će univerzalni punjač za mobitel, evo od kada

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Za laptope je rok do 2025. Zakon obuhvaća i igraće konzole, zvučnike, tipkovnice, slušalice i slične manje uređaje

7.6.2022.
13:58
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Pregovarači EU upravo su postigli dogovor oko uvođenja jedinstvenog punjača za male električne uređaje. USB-C punjač će postati novi standard za cijelu EU.

„Odlične vijesti za građane, konačno je postignut dogovor o uvođenju jedinstvenog punjača za male uređaje. Prema mom nedavnom istraživanju 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje. Naime, svi kod kuće imamo pune ladice punjača, a opet sa svakim uređajem moramo kupiti novi. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013., čim sam došla u Parlament. Da se ovaj zakon donio kad smo tražili u okoliš ne bi bilo bačeno 110 tisuća tona punjača“, kaže Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica europskih socijaldemokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon će osigurati da do jeseni 2024. svi mobiteli, tableti i kamere imaju isti punjač. Za laptope je rok do 2025. Zakon obuhvaća i igraće konzole, zvučnike, tipkovnice, slušalice i slične manje uređaje.

„Iznimno je važno kvalitetno provesti ovaj zakon, odnosno da uređaji bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za dvjestotinjak kuna. Procjena je kako će ovim prijedlogom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura”, kaže Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo