sastanak u ruandi / Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe

Image
Foto: PIXSELL

U skladu s tim dogovorom, razvijene zemlje, uključujući i velik dio europskih zemalja i SAD, obvezale su se postupno smanjiti uporabu plinova

15.10.2016.
9:21
PIXSELL
VOYO logo

Više od 150 država postiglo je na sastanku u Ruandi globalni sporazum o smanjenju upotrebe stakleničkih plinova HFC-a koji se upotrebljavaju u hladnjacima i klima uređajima, objavio je ruandski ministar u subotu, što je velika prekretnica u borbi protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

Prema sporazumu zemlje su podijeljene u tri skupine s različitim rokovima za smanjenje i konačno ukidanje upotrebe industrijski proizvedenih plinova fluorougljikovodika (HFC) koji mogu biti i do 10.000 puta štetniji od glavnog stakleničkog plina ugljičnog dioksida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Amandmani i odluke su prihvaćeni", rekao je ruandski ministar za prirodne izvore Vincent Biruta prije no što je veliki pljesak prekinuo njegove riječi.

U skladu s tim dogovorom, razvijene zemlje, uključujući i velik dio europskih zemalja i SAD, obvezale su se postupno smanjiti uporabu plinova, počevši s 10 posto smanjenja do 2019. i dosegnuti 85 posto do 2036.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije skupine zemalja u zemalja zamrznut će uporabu plinova do 2024. ili 2028. i tada postupno smanjivati njihovu upotrebu. Indija, Iran, Irak, Pakistan i zaljevske zemlje imat će kasnije rokove.

Riječ je o velikom koraku naprijed u usporavanju klimatskih promjena i ako se sporazum provede, smatraju stručnjaci, do 2100. godine vjerojatno ne bi došlo do povećanja prosječne globalne temperature za 0,5 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći svjetski proizvođači HFC-a su Indija i Kina, a upotreba tih plinova već se smanjuje u brojnim bogatim državama.

Dogovor oko HFC-a uslijedio bi nakon Pariškog sporazuma o ograničenju rasta globalnih temperatura koji je postignut lani u prosincu, a na snagu je stupio ovoga mjeseca, te sporazuma o smanjenju emisija u zračnom prometu iz listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik John Kerry sastao se s dužnosnicima iz Kine, Indije i Pakistana tijekom skupa ovaj tjedan. Indija, treći po veličini proizvođač stakleničkih plinova na svijetu, tražila je više vremena za zemlje u razvoju da prilagode svoje industrije.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo