Krenule izjave... / Potpredsjednica EU parlamenta rekla: 'Ne brzajte primiti Ukrajinu u EU!' A što je rekla za Hrvatsku 2020.?

Image
Foto: YouTube/screenshot

S ovakvim je apelom izašla samo dan poslije preporuke Ursule von der Leyen za članstvo Ukrajine, a prstom je uprla u Orbana kao katastrofalan primjer

19.6.2022.
16:11
YouTube/screenshot
VOYO logo

Jedan dan nakon što je Ursula von der Leyen u ime Europske komisije kojom predsjedava, predložila dodjeljivanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, iz vrha EU-a u Strasbourgu ručna kočnica.

Potpredsjednica Europskog parlamenta njemačka SPD-ovka Katarina Barley upozorila je da "ne smije biti prebrzih ulazaka u članstvo EU-a". Barley je to kazala u intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung. To je ovako pojasnila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Plus Moldavija, pa i Gruzija /

Odjevena u žuto i plavo, Ursula von der Leyen objavila: 'EK želi za Ukrajinu status kandidata za EU'

Image
Plus Moldavija, pa i Gruzija /

Odjevena u žuto i plavo, Ursula von der Leyen objavila: 'EK želi za Ukrajinu status kandidata za EU'

"Tko jednom uđe u EU, više ga se ne može izbaciti."

Dodala je da je zato još i važnije da uvjeti pristupanja Ukrajine u puno članstvo EU-a, bude na temelju potpuno ispunjenih svih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi se njena tvrdnja o "nemogućnosti izbacivanja iz članstva" gledala strogo zakonski, to nije točno. Članicu EU-a se ipak može izbaciti na temelju konsezualne procedure. Barley je, međutim, pojasnila što je imala u vidu.

Kao primjer je navela Mađarsku, zemlju koja je u EU primljena još 2004. godine, koja već dugi niz godina "sistematski podriva vladavinu prava". Barley je zapravo za Ukrajinu imala izrazito ljepše riječi od kritika usmjerenih na račun Viktora Orbana i njegove vladavine Mađarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da bi ona, što se nje tiče, dodjelu statusa kandidata Ukrajini "izrazito pozdravila", u najmanju ruku već i zato što bi "to bio važan signal Moskvi da se EU ne da uzdrmati". Ono što je potpredsjednica EU parlamenta Barley rekla na tu temu, zapravo je na tragu onoga što je rekla i von der Leyen preporučujući Ukrajinu za status kandidata:

"Ukrajinci su pokazali da su spremni ginuti za europske perspektive."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barley je rekla: "Sigurna sam da sve članice EU-a žele ponuditi Ukrajini put u EU."

Ono što von der Leyen nije spomenula, a jest Barley, to je da je "jako važno zbog drugih kandidata" da se uvjeti za članstvo u EU "ne tumače labavo". Uostalom, tu je i primjer Viktora Orbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barley je, inače, od istaknutih europskih političara dala možda i najveće priznanje Hrvatskoj krajem lipnja 2020. nakon polugodišnjeg mandata predsjedanja EU-om. Kazala je tada:

"Predsjedanje Hrvatske Vijećem Eurposke unije pregazila je pandemija Covida-19. Inicijative koje su od visoke važnosti, kao što je samit u Zagrebu vezan uz zapadni Balkan, morale su se provoditi pod izvanrednim okolnostima. Ipak, Hrvatska je u tom slučaju uspjela pomaknuti stvari u pravom smjeru. Osim toga, činjenica da je Hrvatska uspjela izbjeći potpuni kaos i krah komunikacije samo po sebi svjedoči visokoj razini efikasnosti pod iznimno velikim pritiscima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo