Potpuno otvoreno, Berlin je protiv statusa kandidata za BiH već sad: 'Nisu ispunili ništa bitnije od uvjeta'

Image
Foto: AP
22.6.2022.
17:17
AP
VOYO logo

Nedugo nakon što je objavljeno da su danas oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslala zahtjev prema Europskoj uniji za dodjelom statusa kandidata BiH, austrijski Der Standard je objavio izjavu Manuela Sarrazina, povjerenika Bundestaga, iz koje proizlazi da je "Berlin protiv dodjele BiH statusa kandidata za EU".

Nakon što je Ursula von der Leyen u ime Europske komisije preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata, po tom pitanju je složno svih 27 članica EU-a. Status kandidata i za BiH, međutim, uoči skorog sastanka na vrhu EU-a izričito podržavaju samo Slovenija, Hrvatska i Austrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog stabilnosti /

Parlament BiH traži žurni status kandidata za članstvo u Europskoj uniji: 'Svjesni smo situacije...'

Image
zbog stabilnosti /

Parlament BiH traži žurni status kandidata za članstvo u Europskoj uniji: 'Svjesni smo situacije...'

Sarrazin je za Der Standard objasnio: "I dalje smo za perspektive ulaska svih šest (preostalih) zemalja na Balkanu. Ali, vlasti Bosne i Hercegovine do sada nažalost nisu napravile niti jedan od odgovarajućih koraka. Tako niti su napravljeni značajni pomaci u uvođenju 14 reformskih prioriteta koje traži EU, niti su odgovarajuće političke vlasti u Bosni i Hercegovini osigurale financiranje izbora u listopadu."

NIšta na povjerenje

"Moramo vidjeti suštinski napredak, jer samo povjerenje nije dovoljno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava Sarrazina zanimljiva je i u kontekstu jučerašnjeg posjeta finske premijerke Sanne Marin prvo predsjedniku Zoranu Milanoviću, a poslije i premijeru Andreju Plenkoviću s kojim je nakon sastanka izašla pred novinare odgovarati na pitanja.

Plenković je apsolutno i bezuvjetno istaknuo da Hrvatskoj nipošto ne pada na kraj pameti ikako uvjetovati, bilo kako otežavati pristupanje Finske i Švedske NATO-u u punopravno članstvo. Kao jamstvo je naveo stav njegove vlade i snažno većinsko raspoloženje po tom pitanju u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da Hrvatska itekako dobro zna kako je to kad zemlji prijeti agresija, kad je izložena dramatičnoj sigurnosnoj prijetnji, što je već samo po sebi dovoljno za solidarnost s Finskom, a posebno kad je riječ i o zemlji koja je članica iste one EU koje je članica i Hrvatska, dakle partner, saveznik.

Pri tom stavu je čak i Milanović, barem sudeći po onome što je Marin odgovorila na pitanje kako je na tu temu protekao razgovor između nje i predsjednika na Pantovčaku: "Sve je bilo jasno, nema problema s ulaskom Finske i Švedske u NATO." Plenković je na to dodao: "Ako to djeluje usuglašeno, onda je to dobro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Plenković je isto tako objasnio, premda je totalno inzistirao da to nije nikakav uvjet Finskoj, kakvo je stanje s BiH i izbornim zakonodavstvom, kao i to da se Hrvatska zalaže da se status kandidata odobri i BiH. Da se ne govori o Milanoviću i njegovom dramatičnom stilu kojim je rekao da bi bilo "sadistički" uskratiti BiH u ovim uvjetima status kandidata.

Konačno, Marin je o stavu prema BiH na putu u EU na kraju rekla: "Finska ima povijest podržavanja proširenja EU. Tako da je naš stav o tome vrlo jasan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo