ŽIVOT NAKON TORNADA / Potresne snimke iz Češke: Naš Goran Latković jedan je od rijetkih novinara koji je prošao cijelom rutom rušilačkog tornada. Evo njegove priče

Scene iz filmova katastrofe, zamijenile su rotirke i teška mehanizacija. Česi ništa ne prepuštaju slučaju, žele što prije počistiti nered

26.6.2021.
18:50
VOYO logo

Jug Češke koji je poharao tornado i dalje je pod blokadom. U pogođena mjesta gotovo je nemoguće ući. Vlasti dozvoljavaju ulazak samo hitnim službama koje sudjeluju u raščišćavanju.

Statičari su već pregledali neke kuće i označili ih za rušenje, Goran Latković uspio je obići dio rute kojom je tornado harao, evo što je zabilježio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto Hrzšky bilo je prvo na udaru razornog tornada i potpuo je sravnjeno sa zemljom. Brojne službe došle su ovdje pomagati lokalnom stanovništvu, uključujući i vojsku koja pomaže u raščišćavanju. 

Policija u mjesto ne pušta nikoga osim stanovnika i hitnih službi. Ova obitelj, jedna od rijetkih koja je imala snage stati pred kameru, prepričavaju nam svoju dramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE APOKALIPSA' /

Čupao je krovove, u zrak dizao automobile, uništavao groblja: Ovo su najdramatičnije snimke tornada u Češkoj!

Image
'TO JE APOKALIPSA' /

Čupao je krovove, u zrak dizao automobile, uništavao groblja: Ovo su najdramatičnije snimke tornada u Češkoj!

"Kako ste, što se dogodilo? Bilo je zaista grozno. Strah? Da, da strah, kad je krenulo gledala sam kroz prozor kako nosi krov. Bilo je grozno, jako se treslo, velika buka. Ovako velik led je padao", rekla nam je Božena Teturova

"Moram biti ponosan na moju suprugu, ona je bila gore na katu. Držala je krovne prozore da se ne otvore i ne oštete krov. Krovne je prozore tako držala oko pet minuta", dodaje Pavel Tetur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mjesta Hrušky, tornado je krenuo pustošiti susjedno mjesto Moravska Nova Ves.

Scene iz filmova katastrofe

Gotovo cijeli grad ostao je bez električne energije, a kada će ju dobiti nije poznato jer je infrastruktura uništena. Statičari su uspjeli pregledati neke od kuća poput ove koja je označena za rušenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80 posto objekata u ovom je mjestu pretrpjelo ozbiljnu štetu.

Ovako izgleda centar Moravske nove Vesi, gotovo sve je uništeno pa i sama crkva kojoj se srušio krov. Nastradali su automobili koje je tornado prekretao, ispred samih kuća. Vidimo kako građani i dalje pokušavaju obaviti hitnu sanaciju. Navlače se cerade, izbcuje se šuta, a na prozore su postavili najlone kako bi zaštitili samu unutrašnjost  i ono što je od tih kuća ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim mjestima događa se petrinjski scenarij, cijela Češka šalje humanitarnu pomoć, da dolaze i brojni volonteri pa su vlasti zamolili sve da ne dolaze jer svega ima dovoljno. Opustošena mjesta posjetio je i češki premijer.

"Ovo inače gledamo u filmovima. U izvještajima iz SAD-a. Nisam mogao zamisliti da će se to dogoditi u Češkoj", kazao je premijer Češke Republike Andrej Babiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rutom kojom je prolazio, tornado je samljeo sve pred sobom. Pogledajte samo što je ostalo od dalekovoda, a nastale su i velike štete na poljoprivrednim usjevima, ovo je do jučer bio kukuruz. 

Scene iz filmova katastrofe, zamijenile su rotirke i teška mehanizacija. Česi ništa ne prepuštaju slučaju, žele što prije počistiti nered.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo