slučaj se istražuje / Potvrđena smrt mlade Slovenke nakon cijepljenja: Dobila moždani udar i umrla. Obustavlja se cijepljenje Johnson&Johnsonom

Image
Foto: Shutterstock

Upitna odluka slovenske vlade, koja je u utorak potvrdila da se dogovara o kupnji 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske

29.9.2021.
12:45
Shutterstock
VOYO logo

Slovenija je u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja protiv Covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

"Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Janez Poklukar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u utorak, pozivajući se na neslužbene izvore u ljubljanskom UKC-u objavila Slovenska televizija, ona je umrla je od  posljedica moždanog udara, što su u toj ustanovi najprije demantirali, potvrđujući da je u kritičnom stanju, ali su u srijedu potvrdili da je došlo do smrti u jutarnjim satima.

"Na žalost mogu potvrditi da se je borba za njen život neuspješno završila", kazao je u izjavi novinarima Igor Rigler, šef službe za urgentnu neurologiju u Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, dodavši kako se još ne može točno reći je li zaplet povezan s cijepljenjem preminule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
imala moždani udar /

Životna drama mlade Slovenke: Imala moždani udar manje od dva tjedna nakon cijepljenja, u životnoj je opasnosti

Image
imala moždani udar /

Životna drama mlade Slovenke: Imala moždani udar manje od dva tjedna nakon cijepljenja, u životnoj je opasnosti

Cijepljenja cjepivom Janssen neće biti sve dok stručno povjerenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s njim, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta cjepiva još koristiti ili ne.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabilježen samo još jedan slučaj smrti, također kod mlađe žene koja je najprije dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između cijepljenja i smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tim cjepivom vakcinirali 120.000 ljudi i da su prednosti cijepljenja daleko ispred mogućih rizika", kazao je slovenski ministar zdravstva, dodavši kako se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za cijepljenje, makar takva bojazan postoji.

Cjepivom Johnson&Johnson do sada cijepljeno 120 tisuća Slovenaca

Prema istraživanjima, teške posljedice nakon cijepljenja vektorskim cjepivima su rijetke, možda jedan slučaj na 100.000 cijepljenja, prenose slovenski mediji.
Cjepivom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada zaštitilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizer-BioNTecha i AstraZenece. Posebno se tražilo zadnjih tjedana kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obvezno cijepljenje ili covid potvrdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenske Vlada u utorak je potvrdila da se dogovara o kupnji 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje zadnjih tjedana dolazilo do njegove povremene nestašice.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo