Osvojio apsolutnu većinu / Povijesni datum: Kinez prvi put izabran za čelnika UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu

Image
Foto: AP Images

Jedini od kandidata koji je kao mogućeg partnera FAO-a spominjao američku zakladu Billa i Melinde Gates

23.6.2019.
16:50
AP Images
VOYO logo

Zamjenik kineskog ministra poljoprivrede, Qu Dongyu, izabran je u nedjelju za čelnika UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO), sa sjedištem u Rimu, osvojivši apsolutnu većinu glasova u prvom krugu glasanja.

Qu Dongyu prvi je Kinez na toj funkciji, a izabran je sa 108 glasova, dok je francuska kandidatkinja Catherine Geslain-Laneelle dobila 71, a Gruzijac Davit Kirvalidze 12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesni datum, nova odskočna daska" za poljoprivredu i hranu u svijetu, rekao je Kinez, obećavši da će "učiniti sve da bude nepristran i neutralan".

Obećao je također da će biti "konkretan" u borbi protiv gladi u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat mu traje od 1. kolovoza 2019. do 31. srpnja 2023., a zamijenit će Brazilca Josea Graziana da Silvu, koji je na čelu FAO-a proveo dva mandata i koji je promicao ekološku poljoprivredu.

Dok Washington i Peking već mjesecima vode trgovinski rat, Qu je bio jedini od kandidata koji je kao mogućeg partnera FAO-a spominjao američku zakladu Billa i Melinde Gates koju je osnovao bivši izvršni direktor Microsofta koji je veoma aktivan na području poljoprivrednog istraživanja u Africi i zagovara upotrebu genetski izmijenjenog sjemena radi povećanja prinosa poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Qu je obećao da će "osnažiti partnerstvo sa Svjetskom bankom" koja sjedište ima u Washingtonu i s "drugim specijaliziranim institucijama" kako bi privukao ulaganja u agenciju čija je zadaća da zemljama koje, zbog sukoba ili krajnjeg siromaštva, ne uspijevaju zajamčiti svoju prehrambenu sigurnost, pomaže kako bi svoj agrarni sektor postavile na noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo