analiza političkog puta / Povratak u devedesete: trijumf Vučića u zemlji predsjednika Nikolića i zastupnika Šešelja

Od početka devedesetih do danas, u Srbiji je trojka Vučić - Nikolić - Šešelj znala doći do vlasti

25.4.2016.
19:39
VOYO logo

Izbori u Srbiji doveli su na političku scenu zapravo stare snage 90-tih - Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića.

Nekada je glavni među njima bio Šešelj. On je 1991. osnovao Srpsku radikalnu stranku, hrabrio pobunjene Srbe u Hrvatskoj i poticao ih na otpor hrvatskim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah mu se pridružio Tomislav Nikolić, današnji predsjednik Srbije. Šešelj mu dodjeljuje titulu četničkog vojvode. U srbijanskim krugovima teretilo ga se da je osobno odgovoran za smrt civila u hrvatskom selu Antin 1991.

Godine 1993. pridružuje im se Aleksandar Vučić. Relativno brzo postaju dio Miloševićeve vlasti, a onda 2008. dolazi do svađe u njihovim redovima. Naime, Nikolić je izbačen iz stranke i osniva vlastitu. Već 2012. jedan je predsjednik države, drugi potpredsjednik Vlade, a treći u Haagu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić 2012. postaje predsjednik države. Dvije godine poslije, Vučić je već premijer, a
Šešelj je ove godine oslobođen svih optužbi. Ponovno su svi u igri - jedan premijer, drugi predsjednik, a treći - treća snaga u parlamentu.

Naša reporterka Damira Gregoret razgovarala je u Beogradu s jednim od nekada najmoćnijih ljudi, a danas oporbenim Čedom Jovanovićem, koji se sa svojim koalicijskim partnerima - bori za opstanak. Pogledajte razgovoru u videu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo