po hitnom postupku / Povučen prostorni plan za rudnik litija u Srbiji: No nezadovoljstvo ne staje, najavljeni prosvjedi ispred zgrade vlade

Image
Foto: AP Images

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke udruga i organizacija, prethodne je tri subote organizirao prosvjede

16.12.2021.
14:39
AP Images
VOYO logo

Skupština grada Loznice u četvrtak je po hitnom postupku stavila izvan snage odluku o donošenju Prostornog plana kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litija u tom kraju, što je bio jedan od uvjeta masovnih ekoloških prosvjeda i blokada prometnica posljednja tri vikenda u pedesetak gradova Srbije. 

Za stavljanje odluke izvan snage glasalo je 46 vijećnika Skupštine grada, nitko nije bio protiv, a usvojena je bez prethodne rasprave, nakon što je takvu odluku lokalne skupštine ranije ovog tjedna najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanjem odluke o donošenju Prostornog plana ispunjen je prvi zahtjev lokalnih udruga i aktivista zabrinutih za očuvanje okoliša, dok jedan od vođa pokreta Ekološki ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručuje da odlukom lozničke skupštine nije riješen problem rudarenja litija u Srbiji, koje namjerava započeti međunarodna kompanija Rio Tinto.

Potrebno je da srbijanska vlada poništi sve sporazume s tom kompanijom i ukine svoju uredbu iz 2020. godine, poručio je Jovanović poslije današnje sjednice Skupštine općine Loznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vučićev preokret /

Je li ovo najveći poraz srpskog predsjednika do sad? Analitičari za Direkt: Shvatio je da treba popustiti, ali nije ugrožen

Image
Vučićev preokret /

Je li ovo najveći poraz srpskog predsjednika do sad? Analitičari za Direkt: Shvatio je da treba popustiti, ali nije ugrožen

Jovanović je rekao da će Aleksandar Vučić učiniti sve i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora najavljenih za početak travnja iduće godine.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke udruga i organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao prosvjede i blokade prometnica i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendumu. Te zakone aktivisti vide kao formalne preduvjete kojima bi vlast željela olakšati dobivanje dozvola i odobrenja za istraživanja i eksploataciju litija u većem dijelu zapadne Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočen s pritiskom tisuća ljudi na ulicama i cestama, srbijanski predsjednik pristao je povući sporni zakon o eksproprijaciji te od vlade ishoditi djelomične izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ekološki ustanak najavio je sljedeći prosvjed za subotu 18. prosinca ispred zgrade srbijanske vlade, sa zahtjevom da srbijanska izvršna vlast stavi izvan snage sve dosadašnje sporazume i memorandume s konzorcijem Rio Tinto te zabrani daljnja istraživanja i rudarenje litija na cijelom teritoriju Srbije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo