Mafijaško ubojstvo? / Pozadina brutalnog smaknuća poznatog odvjetnika: Krvavi rat klanova pretvara se u nešto puno gore

Image
Foto: AP Images

Dragoslav Miša Ognjanović, poznati beogradski odvjetnik, ubijen je ispred zgrade

30.7.2018.
8:24
AP Images
VOYO logo

U pucnjavi koja u večernjim satima subote odjeknula Novim Beogradom, ubijen je poznati beogradski odvjetnik Dragoslav Miša Ognjanović (57), a ranjen je njegov 26-godišnji sin koji po svemu sudeći nije bio meta napada.

Zbog brutalnog ubojstva kolege, odvjetnici u Srbiji od danas će u potpunosti obustaviti rad, odlučile su Odvjetničke komore Srbije i Beograda. Obje komore su najavile i da će raspisati novčanu nagradu za građane koji tužiteljstvu dostave informacije koje će dovesti podizaja optužnice protiv izvršioca i naručioca atentata na Ognjanovića. 

Ognjanović je najpoznatiji kao odvjetnik šefa zemunskog klana Luke Bojovića koji je u Srbiji oslobođen svih optužbi, ali zato izdržava 18 godina u Španjolskoj zbog nedozvoljenog držanja oružja. No, bio je i timu odvjetnika koji su savjetovali Slobodana Miloševića, koji se formalno, pred sudom branio sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ognjanović, kako pišu srpski mediji samo je zadnja u nizu žrtava rata klanova kojima su na čelu Luka Bojović i Slobodan Šaranović. Krvavi sukob traje dulje od pet godina, a Ognjanović je samo zadnja u nizu žrtava. Prije dvije pol godine, u obračunu klanova glavu je izgubio i njegov kolega sa suprotne strane Vladimir Zrelec koji je  pred Specijalnim sudom zastupao Slobodana Šaranovića.

U poznatog odvjetnika ispaljena četiri hitca, ranjeni sin ga držao u krilu i vikao 'Tata, tata...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blic ističe podugački popis klanovskih ubojstava i obračuna kojih nisu bili pošteđeni ni članovi obitelji ni odvjetnici.

Tako ističu kako je Ognjanović branio i Anđelku, majku Luke Bojovića i njenog rođaka. Uhićena je u Crnog Gori zbog sumnje kako je planirala ubojstvo Ratka Koljenšića iz Šaranovićevog klana. Koljenšića se pak sumnjiči da je ubio njenog sina (i brata vođe Zemunskog klana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijeni Nikola Bojović nije imao nikakve veze s kriminalnim poslom svog brata, nego je izrešetan s više od 10 metaka u prsa samo zbog osvete jer u ratu kriminalnih klanova brata izgubio i Šaranović. No za razliku od Nikole, Branislav Šaranovoić bio je itekako dio kriminalnog miljea. Branislav Šaranović bio je jedna od kultnih ličnosti srbijanskog podzemlja i među posljednjim preživjelima iz generacije prvih jugoslavenskih gangstera.

Kako neslužbeno doznaje Blic, policija je prije tri godine doznala kako upravo kao osvetu za ubojstvo brata, Šaranović planirao likvidiciju odvjetnika Ognjanovića. No, ubio je brata vođe suparničkog klana, a prošle godine je i sam Šaranović ubijen u Budvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem svibnja ove godine ubijen Dragoslav Miloradović, kum Luke Bojovića, ispred auto-praonice. Napadači su u njega ispalili nekoliko hitaca i pobegli motorom do obližnje šume gdje su spalili motor.

U lipnju, u bombaškom napadu ubijen je Siniša Milić Boske, šef osiguranja Bojovićevog klana u Beogradu, još jedan istaknuti pripadnik klana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, osim nastavka krvne osvete Bojovićevih i Šaranovićevih, moguće je su još dva scenarija koja su kriva za val likvidacija – sukob unutar Bojovićevog klana ili širenje sukova kavačkog i škaljarskog klana, obzirom da Bojovićevi tijesno surađuju sa škaljarcima, piše Blic.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo