OSTACI KOLONIJALIZMA / Poziv suda: Velika Britanija treba vratiti otočje s kojega je protjerala stanovništvo

Image
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Slučaj se smatra testom zakonitosti sporazuma postignutih između velikih sila i manjih država krajem kolonijalne ere

25.2.2019.
21:27
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Međunarodni sud pravde (ICJ) u ponedjeljak je objavio da Velika Britanija mora Mauricijusu vratiti otočje Chagos u Indijskom oceanu, dodajući kako je Britanija nepravedno otjerala populaciju s otočja 1970-ih kako bi omogućila izgradnju američke zračne baze na otoku Diego Garcia.

Britanija je arhipelag razdvojila od kolonijalnog otočnog teritorija Mauricijusa 1965., tri godine prije nego su Mauricijusu dali neovisnost, bez tih otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranih 1970-ih, istjerali su gotovo dvije tisuće stanovnika na Mauricijus i Sejšele kako bi napravili prostora za bazu na najvećem otoku, Diego Garcia koji su dali u najam SAD-u.

U neobvezujućem mišljenju savjetnika, vrhovni sud Ujedinjenih naroda za međudržavne sporove tvrdi kako je Britanija djelovala nezakonito u procesu dekolonizacije te bi se trebala odreći kontrole nad otocima koje naziva Teritorijem Britanskog Indijskog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se od suda nije tražilo mišljenje o suverenitetu, odluka koju je donio u ponedjeljak zapravo poziva Veliku Britaniju da Mauricijusu prepusti otočje koje kontrolira od 1814. godine.

Predsjedavajući sudac Abdulqawi Yusuf rekao je u sažetku odluke kako Britanija "ima obavezu okončati administraciju nad otočjem Chagos čim prije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj na Međunarodnom sudu za pravdu (ICJ) smatra se testom zakonitosti sporazuma postignutih između velikih sila i manjih država krajem kolonijalne ere.

Stanovnici Chagosa godinama su lobirali u Londonu kako bi im se dopustio povratak na otočje. Britanija je 2016. produžila SAD-u najam otoka Diego Garcia do 2036. te su rekli kako se protjerani otočani ne mogu vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Mauricijusa Praving Jugnauth rekao je kako je ovo "povijesni trenutak za Mauricijus i njegov narod, uključujući i stanovnike Chagosa koji su nepošteno izbačeni iz svoje domovine te im se sprječava povratak zadnjih pola stoljeća".

"Naš teritorijalni integritet sada će biti cjelovit, a kada se to dogodi, narod Chagosa i njihovi potomci moći će se vratiti svojim domovima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća skupština Ujedinjenih naroda zatražila je u veljači 2017. od suda izvještaj o tome je li proces dekolonizacije zakonito okončan.

U svom je sažetku Yusuf rekao: "Sud je zaključio kako dekolonizacija Mauricijusa nije provedena u skladu s pravima ljudi na samoodređenje, te je kontinuirano upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva otočjem Chagos nepravedan čin koji nosi međunarodnu odgovornost te države."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mauricijusa su tvrdili kako su bili prisiljeni odreći se otočja kako bi dobili neovisnost od Britanije. Iz Velike Britanije su pak rekli kako se Mauricijus svojevoljno odrekao otočja.

S 13 glasova naprema jedan, suci su podržali odluku koja nije obvezujuća, no ima težinu u sustavu međunarodnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otok Diego Garcia imao je ključnu ulogu u konfliktima s Irakom i Afganistanom od 1991. kada je služio kao mjesto lansiranja američkih dalekometnih bombardera. SAD i Velika Britanija su glasali protiv UN-ove rezolucije kojom se tražilo mišljenje suda.

Philippe Sands, član pravnog tima Mauricijusa na Međunarodnom sudu, rekao je kako će idući korak biti da Britanija i Mauricijus sjednu i dogovore preuzimanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naći će se način da se ovo pokrene naprijed, pritom čuvajući interese svih, ali i poštivajući odluku suda".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo