otvoreno pismo / Poznati Nijemci od Scholza traže da ne šalje teško oružje u Ukrajinu: 'Putin ne smije dobiti razlog za rat s NATO-om'

Image

Njemački parlament u četvrtak je velikom većinom podržao isporuku teškog naoružanja Ukrajini

30.4.2022.
8:38
VOYO logo

Mnoge javne osobe u Njemačkoj, uključujući književnike, pjevače, povjesničare i znanstvenike, u otvorenom pismu kancelaru Olafu Scholzu zatražile su neka više ne šalje teško oružje u Ukrajinu, upozoravajući ga da postoji opasnost od svjetskog rata.

Njemački parlament u četvrtak je velikom većinom podržao isporuku teškog naoružanja Ukrajini. Dva dana ranije vlada je dopustila obrambenoj industriji slanje protuzračnih tenkova tipa “Gepard”, što bi trebale biti prve izravne isporuke teškog naoružanja iz Njemačke u Ukrajinu. Scholz je pozdravio odluku zastupnika Bundestaga, javlja DPA, a prenosi Fenix magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski predsjednik Vladimir Putin ne smije dobiti razlog za proširenje rata na NATO", pišu potpisnici, među kojima su novinarka i poznata feministica Alice Schwarzer, književnik Martin Walser, znanstveni novinar Range Yogeshwar, povjesničar i pisac Dilek Zaptcioglu.

Za razliku od mnogih kritičara koji Scholza optužuju za oklijevanje, ljudi koji su mu uputili apel odobravaju stav aktualnog kancelara prema ratu u Ukrajini i isporukama oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga se nadamo da ćete se vratiti na svoj prvobitni položaj i da nećete slati, izravno ili neizravno, dodatno teško naoružanje u Ukrajinu. Naprotiv, pozivamo vas da učinite sve što je u vašoj moći kako biste što prije prekinuli vatru, a kompromis mogu prihvatiti obje strane", piše, između ostalog, u pismu.

Potpisnici naglašavaju da je Putin prekršio međunarodno pravo napadom na Ukrajinu. Međutim, to ne znači da treba “prihvatiti rizik da će rat eskalirati u nuklearni sukob”. Isporuke velikih količina teškog naoružanja mogu Njemačku učiniti sudionikom rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protunapad Rusije tada bi mogao izazvati reakciju NATO-a, u skladu sa sporazumom saveza, “a time i neposrednu opasnost od svjetskog rata”.

Pismo kancelaru Scholzu u petak je objavljeno internetskoj stranici časopisa Emma te je dostupno za potpisivanje, rekla je Alice Schwarzer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo