ČVRST STAV ANTONIA TAJANIA / Predsjednik Europskog parlamenta protiv katalonske neovisnosti: 'Europa treba biti u strahu od gomilanja malih država'

Image
Foto: AP

'Španjolska je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država'

22.10.2017.
14:45
AP
VOYO logo

Predsjednik Europskog parlamenta Talijan Antonio Tajani smatra da se Europa mora bojati gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnost a talijanske regije Lombardija i Veneto glasuju u nedjelju za više autonomije.

"Naravno da se Europa mora bojati" množenja državica, naglašava Tajani u razgovoru koji je u nedjelju objavio rimski dnevnik Il Messaggero. "Zato nitko u Europi ne namjerava priznati Kataloniju kao nezavisnu državu", ističe on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak je i Theresa May (britanska premijerka), usred Brexita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju", nastavlja on. Po Tajaniju, "Španjolska je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država".

Tajani razlikuje katalonski referendum od onih u Lombardiji i Venetu, dvije talijanske regije koje u nedjelju glasuju kako bi dobile više autonomije. "Kao prvo, ta dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji", ističe on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potom, katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije. U Španjolskoj se ne radi o autonomiji nego proglašenju nezavisnosti, na uštrb pravne države i protiv španjolskog ustava, koje je plod ilegalnog referenduma", zaključuje Antonio Tajani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo