zbog poskupljenja plina / Predsjednik Kazahstana naredio: 'Pucajte bez upozorenja!' Zasad se zna za 26 ubijenih prosvjednika

U Ukrajini i Kirgistanu prosvjeduje se protiv vojne intervencije u Kazahstanu u koji je trupe u pomoć predsjedniku u Alma Ati poslala Rusija

7.1.2022.
18:50
VOYO logo

U Kazahstanu i dalje napeto - predsjednik Tokajev izdao je naredbu da se puca na prosvjednike - koje naziva teroristima. Kontrolu nad državom vraća uz pomoć ruske vojske i snaga susjednih država. Europa izražava zabrinutost i poziva na dijalog. 
Opsadno stanje na ulicama Kazahstana. Predsjednik Tokajev dao je naredbu - na prosvjednike pucajte bez upozorenja

''Militanti nisu položili oružje, nastavili su činiti i pripremati nove zločine. S njima se trebamo boriti do kraja. Oni koji se ne predaju, bit će eliminirani'', rekao je Kasim Džomart Tokajev, predsjednik Kazahstana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da je 20 tisuća razbojnika napalo najveći grad Almati i odbacio pozive na razgovor s njima. Ruske postrojbe i vojne snage drugih saveznika, više od 2 i pol tisuće vojnika u misiji su povratka kontrole nad zemljom. 

''Kontrolu nad Zračnom lukom Almati preuzela je vojska u suradnji sa kazahstanskim policijskim snagama. Generalni konzulat Ruske Federacije je osiguran, zajedno s drugim važnim mjestima'', rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo otišli u Kazahstan da bismo ubijali i ratovali. Mi smo miroljubivi ljudi, baš kao i naši vojnici. Otišli smo ondje pomoći jer dogodilo im se nešto puno gore nego nama'', kazao je Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije.

Prosvjedi zbog povećanja cijene plina izbili su u nedjelju. U neredima je do sada ubijeno 26 prosvjednika i 18 pripadnika sigurnosnih snaga. Europa zabrinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S velikom zabrinutošću pratim situaciju u Kazahstanu. Prava i sigurnost građana najvažniji su i treba ih zaštititi. Pozivam na prestanak nasilja, a Europska unija spremna je ponuditi svoju pomoć gdje god može'', izjavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Internet je ponovno dostupan u nekim regijama Kazahstana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Upozoravam da slobodan pristup internetu ne znači slobodno objavljivanje izmišljotina, kleveta, uvreda, huškačkih poruka. U slučaju pojave takvih sadržaja, kaznit ćemo njihove autore'', kazao je Tokajev. 

U Ukrajini i Kirgistanu građani prosvjeduju protiv vojne intervencije, daju podršku Kazahstancima od kojih mnogi napuštaju svoju zemlju. A zemlju je, prema još nepotvrđenim informacijama, napusti i bivši vladar Nazarbajev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo