VJERUJU U MJESTO U PARLAMENTU / Predstavnik Hrvata u Vojvodini za RTL o izborima u Srbiji i reakciji hrvatskog veleposlanika: 'Nismo očekivali tu vrstu nasrtaja'

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je da se glas da Žigmanovu, dok hrvatski veleposlanik u Beogradu govori protiv njega

2.4.2022.
19:29
VOYO logo

U izbornoj borbi sudjeluju i predstavnici Hrvatske koji se nadaju da će konačno i hrvatska manjina u Srbiji dobiti mjesto u Skupštini. Mnogi analitičari tvrde kako bi osim poraza i neuvjerljiva pobjeda za Vučića značio veliki gubitak na političkoj sceni. Ako dođe do drugog kruga predsjedničkih izbora, pokazalo bi se da fasada koju
je do sada imao ipak nije toliko čvrsta.

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, vjeruje da će nakon sutrašnjih izbora, Hrvati imati svog predstavnika u parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan od najvećih izazova s kojima se mi suočavamo je da nismo uključeni u institucije. Djelujemo izvan institucija, s ulice, a to kada je u pitanju poboljšanje društvenog položaja hrvatske zajednice je veliki hendikep'', izjavio je Žigmanov. 

I Žigmanov je na koalicijskoj listi. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je da se glas da njemu, dok hrvatski veleposlanik u Beogradu govori protiv njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izašli smo na listi s nekoliko manjinskih stranaka. Ja sam prvi na listi. Začudilo nas je odsustvo sinkronije stajališta koje je imali ministarstvo vanjskih poslova i njihov čovjek ovdje na terenu. To je unijelo nemir među građane, ali zna se tko je u Zagrebu važniji'', kazao je Žigmanov. 

Treba li veleposlanik ostati, nije htio komentirati. No tvrdi kako njegovi postupci zadnjih mjeseci ne priliče veleposlaniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo očekivali tu vrstu nasrtaja na institucije, a prije svega na mene. Nismo davali razloga za to. Kao da je neka vrsta opsjednutosti kad je u pitanju ono što mi ovdje pokušavamo učiniti'', rekao je Žigmanov. 

Image
NEOČEKIVAN POTEZ /

VIDEO Izborna kampanja kakva se ne viđa svaki dan: Vučić iz friždera ušao u studio i voditeljici dao teglu krastavaca

Image
NEOČEKIVAN POTEZ /

VIDEO Izborna kampanja kakva se ne viđa svaki dan: Vučić iz friždera ušao u studio i voditeljici dao teglu krastavaca


''Srbija je zemlja koja ima puno atipičnosti. Vidjeli ste i određen pomak kad je u pitanju narav izbornih aktivnosti, od izlaska iz hladnjaka, preko mahanja ljudima koji trebaju stajati uz tračnice vlaka koji ide jako brzo. Vidi se dominacija jedne osobe, jedne stranke. S velikim žarom se govori, uvodi se panika i stalno je neka ugroza. Što mobilizira određene ljude, smanjuje se racionalnost u javnosti, a oporba je bila medijski manje zastupljena'', komentirao je Žigmanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako od oporbenih opcija, a najveći predizborni rejting imaju 'Ujedinjeni za pobjedu Srbije'. 

''Mislim da su oni dobro iskomunicirali svoje poruke, ali su upali u zamku da su se previše fokusirali na odnos prema jednoj osobi i stranci. Tu je možda izgubljen prostor, da su možda išli u jednu širu političku platformu, da im dominacija u narativu ne bi bio Aleksandar Vučić'', kazao je Žigmanov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo