mišljenja se kose / Pregovori EU institucija o programu oporavka i novom proračunu nemaju pomaka: 'Je li EU bankomat ili zajednica vrijednosti'

Dok Parlament smatra da prioriteti Unije moraju biti klima, mladi i zdravlje, Vijeće EU zalaže se za smanjenje sredstava.

30.9.2020.
23:30
VOYO logo

U tijeku su pregovori Europskog parlamenta s Europskom komisijom i Vijećem Europske unije o paketu oporavka i novom, višegodišnjem proračunu Unije.  

Nakon posljednje runde pregovora održane početkom tjedna, Parlament je upozorio kako neće pristati na rezove u ključnim programima za buduće generacije. Istovremeno, Parlament je spreman na kompromis, ali do neke mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško se može reći da je došlo do bilo kakvog pomaka u petoj rundi trilateralnih pregovora o novom, sedmogodišnjem proračunu Europske unije. Dok Parlament smatra da 15 glavnih programa Unije mora biti prioritet, osobito oni za klimu, istraživanje, mlade i zdravlje, Vijeće se zalaže za smanjenje sredstava

Image
NAJAVLJENE PROMJENE /

Macron upozorava: Europa je 'gotova' ako će parlament zasjedati samo u Bruxellesu

Image
NAJAVLJENE PROMJENE /

Macron upozorava: Europa je 'gotova' ako će parlament zasjedati samo u Bruxellesu

"Vijeće kupuje vrijeme, a istodobno kroz sve svoje propagandne mehanizme optužuju Europski parlament. Zapravo, samo kupuju vrijeme kako bi izvršili pritisak na nas", rekao je Dimitrios Papadimoulis, grčki zastupnik i član pregovaračkog tima u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezanje u područjima u kojima se ulaže u buduće generacije zastupnicima je neprihvatljivo

"Temeljno je pitanje je li EU bankomat ili je zajednica vrijednosti koja se temelji na pravu", rekao je Moritz Körner, njemački zastupnik i član pregovaračkog tima u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi proračun trebao bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine, no ako se ne postigne konačan dogovor, Parlamentarci upozoravaju.

"Vrijeme prolazi. Moje mišljenje je da ćemo, ako se stvari nastave ovako, morati donijeti plan za izvanredne situacije u 2021. godini", rekao je Jan Olbrycht, poljski zastupnik i član pregovaračkog tima u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući tjedan, uz novi, šesti krug pregovora, počinje i plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj je jedna od tema povezivanje vladavine prava s višegodišnjim proračunom. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo