sporno irsko pitanje / Pregovori o Brexitu ostaju u zastoju: Theresa May napustila sastanak europskih lidera

Britanija napušta Uniju krajem ožujka iduće godine, a prijelazni period bi, umjesto koncem 2020., završi godinu dana kasnije

18.10.2018.
19:00
VOYO logo

Britanska premijerka sama je napustila sinoćnji sastanak europskih lidera, čak i prije nego im je poslužena večera, nakon što u svom 15-minutnom obraćanju nije rekla ništa novo. Zato je šef Europskog vijeća odustao od sazivanja novog summita idućeg mjeseca.

"Spreman sam sazvati Europsko vijeće o Brexitu, ako i kada pregovarač Europske unije izvijesti da je odlučan napredak postignut. Moramo biti jasni da zasad dovoljno napretka nije postignuto", rekao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori tako ostaju u zastoju, prvenstveno zbog pitanja granice na irskom otoku - jedino što je summit donio jest mogućnost da se produlji prijelazno razdoblje nakon izlaska Britanije iz Unije, kako bi pregovarači dobili ekstra vremena za rješenje.

"Radimo s Europskom unijom kako bismo riješili to pitanje i osigurali da, ako će postojati jaz između završetka prijelaznog razdoblja i točke u kojoj budući odnos stupa na snagu - ne očekujemo da jaz postoji, ali ako postoji - želimo osigurati da nema tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske", izjavila je pak Theresa May. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija napušta Uniju krajem ožujka iduće godine, a prijelazni period bi, umjesto koncem 2020., završi godinu dana kasnije.

"Ako Velika Britanija odluči da bi joj produljenje prijelaznog razdoblja pomoglo u postizanju dogovora, siguran sam da će europski vođe biti spremni to pozitivno razmotriti", dodao je Tusk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sudionici summita imali su nešto za reći, pa i hrvatski premijer.

"Mislim da je ponuda koja je na stolu od strane Unije jako dobra za UK, više se radi što oni u ovom trenutku mogu prihvatiti s obzirom na politčku situaciju tamo. Što se tiče ponude od strane Unije, ona je vrlo velikodušna", prokomentirao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je sastanak iskoristio i da, kako je rekao, objasni kolegama kako je na izborima u BiH izigran duh Daytona. Dodao je kako je većina tek nakon njegova izlaganja shvatila dimenziju problema.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo