Nestašica cjepiva / Prekinut plan cijepljenja zatvorenika u Guantanamu: 'U protuameričkom duhu je da Biden daje prednost teroristima'

Image
Foto: Shutterstock

Nakon što je zatvorenicima koji se žele cijepiti ponuđeno cjepivo, američki zastupnici su se odmah digli na noge

31.1.2021.
9:13
Shutterstock
VOYO logo

Pentagon je u subotu priopćio da privremeno prekida planirano cijepljenje zatvorenika u Guantanamu protiv covida-19 nakon bure koja se podigla zbog nestašice cjepiva za zdravstvene radnike te za starije i osjetljive američke državljane.

"Nitko od zatvorenika Guantanama nije cijepljen", napisao je na Twitteru glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obustavljamo provedbu plana kako bismo preispitali protokole. I dalje ćemo biti predani ispunjavanju obveza kako bi naše snage bile zaštićene", dodao je.

Američki zatvor u Guantanamu, na Kubi, namijenjen je zatvorenicima povezanim s "ratom protiv terorizma", među kojima je Pakistanac Khaled Cheikh Mohammed, samoproglašeni idejni tvorac napada 11. rujna 2001. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poseban zakon /

Tako to rade Danci: Odbiju li testiranje ili pravila samoizolacije - idu u zatvor

Image
poseban zakon /

Tako to rade Danci: Odbiju li testiranje ili pravila samoizolacije - idu u zatvor

Početkom tjedna američko ministarstvo obrane priopćilo je da će ponuditi cjepivo protiv koronavirusa zatvorenicima Guantanama koji se žele cijepiti.

Američki zastupnici su se odmah digli na noge, pa tako i republikanac Kevin McCarthy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Biden nam je rekao da ima plan kako pobijediti virus (...) Nije nam rekao da će cjepivo dati teroristima prije nego li većini Amerikanaca", napisao je na Twitteru.

A zastupnica Elise Stefanik je dodala: "Neoprostivo je i u protuameričkom duhu da predsjednik Biden u cijepljenju daje prednost teroristima u Guantanamu, umjesto starijim Amerikancima i ratnim veteranima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države su s gotovo 26 milijuna zaraženih i 436.000 umrlih najteže stradale u pandemiji koronavirusa u svijetu.

Predsjednik Biden je obećao da će u prvih sto dana vlasti omogućiti cijepljenje 100 milijuna Amerikanaca, ali to ne ide glatko zbog tehničkih teškoća i nestašice cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki zdravstveni dužnosnici izvijestili su da je od 50 milijuna doza raspodijeljenih diljem zemlje, upotrijebljeno manje od 30 milijuna.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo