tvrdi da je to napad na vladu / Premijer Orban traži ostavku europske povjerenice zbog njezinih izjava: Ovo je uvredljivo za Mađarsku i Mađare

Image
Foto: Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Orban je rekao da je Mađarska spremna suspendirati političke odnose s europskom povjerenicom

29.9.2020.
9:34
Zsolt Szigetvary/MTI via AP
VOYO logo

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u utorak na ostavku  potpredsjednicu Europske komisije Veru Jourovu zbog "ponižavajućih izjava" o Mađarskoj.  

"Prema tvrdnjama potpredsjednice Komisije, u Mađarskoj je stvorena 'bolesna demokracija' i još je uvrijedila građane EU-a iz Mađarske kada je rekla da nisu u poziciji formirati neovisno mišljenje", navodi Orban u pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu naglašava da su izjave Jourove "uvredljive za Mađarsku i Mađare". 

"Ove tvrdnje ne samo da su napad na demokratski izabranu mađarsku vladu već su uvredljive za Mađarsku i Mađare", napisao je premijer. Dodao je da je Jourova svojim izjavama prekršila Lisabonski ugovor po kojemu treba biti neutralna i objektivna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spreman suspendirati političke odnose

Orban je rekao da je Mađarska spremna "suspendirati političke odnose" s europskom povjerenicom, rekao je njegov glasnogovornik Bertalan Havasi za MTI u utorak. 

"Oni koji prekrše ugovor nisu sposobni djelovati kao zaštitnici vladavine prave i europskih vrijednosti. Izjave povjerenice nisu usklađene s njezinom pozicijom i treba podnijeti ostavku. Dok se to ne dogodi, mađarska vlada će suspendirati bilateralne političke veze s Verom Jourovom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban naglašava da je Mađarska "još od ulaska u EU 2004. bila predana članica, uvijek smo pokušali postići sporazum oko sporova i većinom smo bili uspješni. Cijenimo rad predsjednice Ursule von der Leyen na čelu Komisije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo