ulazak u eurozonu / Premijer Plenković: 'Nakon 15. siječnja 2023. koristit ćemo samo euro'

Premijer je kazao kako je uvjeren da će od 1. siječnja ostvariti oba cilja, i ulazak u europodručje i schengenski prostor

1.6.2022.
19:05
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Njemačkoj gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Plenković i Scholz dali su izjavu za medije.

Scholz je kazao da mu je tema Zapadnog Balkana važna, te komentirao izbore u BiH koje, kako je kazao, treba provesti što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je istaknuo visoki stupanj suglasja sa Scholzom o nizu globalnih i regionalnih pitanja. Kazao je kako se sa Scholzom uslugglasio u osudi ruske invazije na Ukrajinu te istaknuo kako treba nastaviti pomagati Ukrajini.

Premijer je govorio i o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen te kazao da Hrvatska odluku o članstvu u eurozoni očekuje sredinom srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
20. članica /

Europska komisija zaključila da je Hrvatska spremna za euro

Image
20. članica /

Europska komisija zaključila da je Hrvatska spremna za euro

"Tako ćemo ispuniti jedan od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u EU, a drugi je Schengen gdje smo ispunili sve kriterije", kazao je Plenković.

"Naš je cilj da članstvo u europodručju i Schengenu budu realizirani 1. siječnja 2023. i drago mi je da u tom pogledu imamo kontinuiranu podršku Njemačke, osobito kancelara Scholza", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao i da je sve spremno za konverziju kune u euro.

"Od 5. rujna imat ćemo dvostruko isticanje cijena i 1. siječnja imat ćemo dovoljno eura, dva tjedna ćemo imati tranzicijsko razdoblje, a nakon 15. siječnja 2023. koristit ćemo samo euro. Stvar je u visokoj fazi spremnosti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao kako je uvjeren da će od 1. siječnja ostvariti oba cilja, i ulazak u europodručje i schengenski prostor.

Komentirajući embargo na uvoz ruske nafte, premijer je ponovio da Hrvatska, koja može biti svojevrsni regionalni HUB, može omogućiti država jugoistočne Europe sigurnost u opskrbi energentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo