spasio milijune života / Preminuo sovjetski oficir koji je svojim junačkim činom poštedio svijet nuklearnog rata

Image
Foto: Youtube

O postupku sovjetskog oficira koji je spasio brojne živote i vjerojatno zaustavio početak 3. Svjetskog rata, nije znala čak ni njegova supruga

18.9.2017.
13:47
Youtube
VOYO logo

Sovjetski oficir kojem se pripisuju zasluge da je svojedobno spasio svijet od nuklearne katastrofe preminuo je u 78. godini života. 

Stanislav Petrov nadzirao je moskovski radar za vrijeme hladnog rata, 1983. godine, kad je on pokazao kako je SAD na Rusiju lansirao nekoliko nuklearki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč panici koja se proširila među njegovim suradnicima, Petrov je odlučio ne uzvratiti istom mjerom, što se pokazalo odlukom koja je vjerojatno spasila svijet nuklearne katastrofe epskih razmjera. 

Jer, kako se ubrzo pokazalo, očitanja radara na kojem je Petrov operirao bila su pogrešna, a obrise slične nuklearkama generirale su sunčeve zrake u kombinaciji s neobičnim razmještajem oblaka u tom trenutku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov postupak prošao je potpuno nezapaženo sve dok 1998. godine tajni vojni dokumenti iz doba Hladnog rata nisu procurili u javnost i osvjetlili njegov, kako se kasnije ispostavilo, herojski postupak. 

O njegovom postupku koji je spasio brojne živote i vjerojatno zaustavio početak 3. Svjetskog rata, nije znala čak ni njegova supruga, koja je preminula 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi moji ljudi bili su zatečeni, tako da sam počeo izvikivati naredbe kako bi izbjegli paniku. Znao sam da će moja odluka u svakom slučaju imati velike posljedice", opisao je spomenutu situaciju Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo