Petar Herceg Tomić / Priča o hrvatsko-američkom heroju koji je spasio stotinjak mornara u Pearl Harboru: 'Napuštajte brod'

Image
Foto: AP/Wikipedia

Tomić je, naime, bio taj koji je oglasio uzbunu i onaj koji je prvi shvatio kako je kotlovnica oštećena

7.12.2021.
15:35
AP/Wikipedia
VOYO logo

Sjedinjene Države obilježavaju 80. obljetnicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad 7. prosinca pogodio je državu koja je prema povjesničarima bila tako usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi, da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginulo 2390 Amerikanaca

U napadu je poginulo 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu.

U kišnu večer u ponedjeljak u Pearl Harboru je održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i članovi obitelji odslušali su pročitana imena poginulih, a pored mjesta potonuća broda na trubi je odsvirana melodija "Taps."

"U jutro 7. prosinca 1941. u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbour Utah je pogođen dvama torpedima, što je izazvalo veliko nadiranje vode", rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo pri čemu je poginulo 58 ljudi u 12 minuta", rekao je Adams govoreći o Peteru Tomichu, šefu pogona kotlovnice, američkom nacionalnom junaku hrvatskoga podrijetla koji je ostao zauvijek na potonulom brodu.

Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt bombardiranje je nazvao "datumom koji će živjeti u sramoti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je predviđeno još nekoliko događaja kojima će se obilježiti 80. obljetnica napada na Pearl Harbour.

Japan je 2. rujna 1945. potpisao kapitulaciju, nakon što su Sjedinjene Države u kolovozu bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki ubivši time stotine tisuća civila. Japanskom predajom završio je Drugi svjetski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Izvor: AP)

Image
Japanski posjet Pearl Harboru /

Shinzo Abe je prvi japanski premijer koji će posjetiti Pearl Harbor

"Danas želimo odati počast hrvatsko-američkom heroju"

Tomicha se danas prisjetila i američka ambasada koji je posthumno odlikovan Medaljom časti američkog Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na današnji dan prije 80 godina napadnut je Pearl Harbor. Odajući počast svima koji su svoje izgubili svoje živote braneći američki narod, prisjećamo se hrvatsko-američkog mornara nadnarednika Petera Tomicha koji je posthumno odlikovan Medaljom časti američkog Kongresa.

Tog 7. prosinca 1941. kada su neprijateljske snage napale Pearl Harbor, 48-godišnji strojarski časnik po cijenu vlastitog spasio je brojne živote američkih mornara vrativši se u kotlovnicu kako bi spriječio eksploziju. Tomich je uspio u svom naumu i spriječio je eksploziju, ali kada je pokušao napustiti brod već je bilo kasno jer je USS Utah počela tonuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2006. kopija Tomicheve Medalje časti uručena je njegovoj obitelji na brodu USS Enterprise u Splitu. Danas želimo odati počast hrvatsko-američkom heroju kojem smo vječno zahvalni", napisali su iz američke ambasade.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Izvor: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Herceg Tomić

Tomichevo puno ime i prezime je Petar Herceg Tomić, a postao je američki heroj koji je poginuo u 48. godini života kako bi spasio mnoge ljudske živote. U Sjedinjene Američke Države stigao je kao 20-godišnjak te stupio u američku vojsku gdje je služio u Prvom svjetskom ratu. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio je glavni strojar na razaraču Utah, piše Naval History and Heritage Command

"Bježite na gornju palubu i napuštajte brod", začulo se u zoru na vojnom brodu USS Utah, na današnji dan, 7. prosinca 1941. nakon što je odjeknula eksplozija, a trenutak nakon nje još jedna i to snažnija. Tog dana su Japanci napali američku mornaričku flotu, a odmah se znalo da Amerikanci nemaju šanse jer su ih zatekli na spavanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomić je, naime, bio taj koji je oglasio uzbunu i onaj koji je prvi shvatio kako je kotlovnica oštećena. Isto tako je znao da će takva eksplozija ošteti cijeli brod i sa sobom na dno povući i brod i stotinjak mornara koji su se našli u bezizlaznoj situaciji.  Tada se Tomić vratio u kotlovnicu, gasio strojeve i uspio u svom naumu za kojeg je ipak morao dati svoj život, piše Congressional Medal of Honor Society.

"Za izvanredno ponašanje u skladu sa svojom dužnošću i neustrašivu hrabrost te neobaziranje na svoju vlastitu sigurnost za vrijeme napada na flotu u Pearl Harboru", govorio je o Tomiću američki predsjednik Franklin D. Roosevelt koji ga je posthumno odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa, a po njemu je nazvan i ratni brod te jedna dočasnička škola u SAD-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Izvor: AP)

"Za istaknuto ponašanje u skladu sa svojom profesijom, te izuzetnu hrabrost i zanemarivanje vlastite sigurnosti, tijekom napada japanskih snaga na flotu u Pearl Harboru, na području Hawaiia, 7. prosinca 1941. godine. Iako je shvatio da se brod prevrće, kao rezultat neprijateljskog bombardiranja i torpediranja, Tomich je ostao na svom mjestu u kotlovnici u SAD-u, UTAH (AG-16), sve dok nije vidio da su svi kotlovi osigurani i da je svo vatrogasno osoblje napustilo svoje stanice, te pritom izgubio vlastiti život", piše na Medalji časti, piše U.S. Citizenship and Immigration service.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O američkom junaku hrvatskog podrijetla snimljen je i dokumentarac Heroji se ne zaboravljaju – Priča o Petru Tomiću

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo