TIRANIN ILI REFORMATOR / Priča o Saudijskom princu: 'On je krvnik koji je učinio najviše zla ovom čovječanstvu'

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Bin Salman je 2017. ženama dopustio da voze automobile i pokrenu biznis bez dozvole muškaraca. Mogu na utakmice, mogu se čak priključiti vojsci

20.7.2022.
8:30
ASSOCIATED PRESS
VOYO logo

Ako je na ovim prostorima jedan od najkontroverznijih lidera Aleksandar Vučić onda je na svijetu to sigurno MBS. Saudijski princ Mohamed bin Salman opet je glavna tema svjetskih medija. Jer Joe Biden mu je na sastanku nekidan rekao da ga drži odgovornim za brutalno ubojstvo Jamala Hašogija prije četiri godine, ili barem američki predsjednik tvrdi da mu je to rekao. Makar su novinara koji je o režimu pisao kritički brutalno raskomadali u saudijskoj ambasadi, princ i dalje tvrdi da je nevin, da s time nema nikakve veze i da su krivci osuđeni. Htjeli, nehtjeli, državnici cijelog svijeta s njime moraju imati odnose jer čovjek vlada zemljom koja proizvodi najviše nafte na svijetu. Možda ga i drže odgovornim za Hašogijevu smrt, možda neki misle da je brutalni diktator, možda zatvara kritičare, ali princ širokog osmijeha je reformator. Otvorio je kina, ženama dao da voze, on je moderan, voli video igrice i fast food.

Sramota, katastrofa, loš tjedan za Bidena, pišu mediji. Sastali su se američki predsjednik i saudijski princ. A glavna tema nakon toga nije ni nafta, ni to što je Bidena dočekao činovnik, nego šaka. A tko je princ s kojim se sastao američki predsjednik? Bin Salman je 2017. ženama dopustio da voze automobile i pokrenu biznis bez dozvole muškaraca. Mogu na utakmice, mogu se čak priključiti vojsci. U Saudijsku Arabiju vratio je formulu, kino i turiste. Za jedne reformator, za druge ubojica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je krvnik koji je zaista učinio najviše zla ovom čovječanstvu. BND, Njemačka obavještajna agencija, 2014. kada je on pretendirao doći na prijestolje, zamijeniti svog oca, upozorila je: spriječite tog čovjeka, on je izuzetno opasan, on ako dođe na vlast, on će činiti najveće zvjerstvo na svijetu", kaže Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista.

Počeo je rat u Jemenu, zatvara političke protivnike, makar su mu neki i prijatelji iz djetinjstva. A rijetki misle da nije imao baš ništa s ubojstvom Jamala Hašogija, novinara koji je kritizirao njegovu vlast. Biden kaže da mu je rekao da ga za to drži odgovornim, princ da nije kriv, a da su krivci osuđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti čovjeka u tuđoj državi uhitiš ga u veleposlanstvu, raskomadaš ga, kiselinom ga rastopiš - tko to radi. Vrhunac cinizma je to što je on dozvolio ženama da voze automobile. Koja je to reforma za Boga miloga. Postoje li autoškole za žene u Saudijskoj Arabiji? Ne postoje", kaže Hassan Haidar Diab.

Ne čudi zato da su Bidenu zamjerili odlazak kod princa. Za vrijeme kampanje govorio je kako nikada neće razgovarati s ubojicom, a sada da se raduje čvrstim odnosima dviju zemalja. Takav preokret nije ništa kontroverzno, kažu stručnjaci. Bidenu treba jeftina nafta i bolji rejting. A Zapad je uvijek bio prisan sa Saudijcima. S princom su se sastajali Johnson i Macron. Prije njih George Bush i Tony Blair. Odnose nije narušilo ni to što je 15 od 19 napadača 11. rujna bilo iz Saudijske Arabije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su strateški partner koji provodi američke interese. U velikoj politici nema ulizivanja. Vidimo da Amerika ima sasvim jedne druge standarde za zemlje koji su njeni partneri ili bilo kakav oslonac u regiji, i sasvim drugu poliiku prema drugima", kaže Branimir Vidmarović, stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose.

Njegova zemlja proizvodi najviše nafte na svijetu. On je kontroverzni princ, koji je Trumpa nazivao dobrim prijateljem. MBS kako ga zovu, kriv je i za rastavu Jeffa Bezosa. Preko WhatsAppa mu je hakirao mu mobitel i objavio inkriminirajuće fotografije. Obrazovan je, voli fast food, Call of Duty, kupio je nogometni klub Newcastle, a svugdje se pojavljuje u tradicionalnoj, beduinskoj odjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donekle je progresivan, ne u smislu ljudskih prava, nego u smislu političkih pogleda. Otvoreniji je prema novim opcija, poput zbližavanja s Izraelom. Međutim, isto tako je i konzervativan u smislu svoje kulture, u mjeri utjecaja svog oca. Dok god je on u sjeni svog oca, koji definitivno povlači sve važne poteze iza zatvorenih vrata, neće se ništa promijeniti u Saudijskoj Arabiji", kaže Vidmarović.

Reformator ili tiranin? Vješt političar ili hladnokrvni ubojica? Ovisi koga pitate, ali princ je jedan od najkontroverznijih lidera našeg doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo