'Želite li u EU?' / Prije odlaska u Beograd, Scholz Vučiću iz Prištine poručio o Kosovu i Rusiji: 'Nemojte imati iluzije'

Image
Foto: AP

Kancelar Njemačke je pred novinarima i Srbiji i Kosovu rekao što ima o pregovorima o priznanju. Ali, jedan dio izričito se odnosio samo na Beograd

10.6.2022.
16:27
AP
VOYO logo

Samo nekoliko sati prije nego što će otputovati nekoliko stotina kilometara sjeverno u Beograd, u posjet predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njemački kancelar Olaf Scholz uputio je na konferenciji za medije u Prištini poruku da od Srbije kao od kandidata za ulazak u EU, očekuje zaokret od dosadašnjih bliskih odnosa s Rusijom, objavio je DPA.

Nije to bilo sve. Scholz je u Prištinu doputovao kako bi se susreo s predsjednikom vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem, s kojim je skupa izašao pred novinare. Scholza je govorio i o odnosima između Beograda i Prištine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABRANJEN PUT /

Lavrov nakon što mu je propao posjet Srbiji: 'Odnosi neće biti uništeni'. Govorio i o hrvatskim medijima

Image
ZABRANJEN PUT /

Lavrov nakon što mu je propao posjet Srbiji: 'Odnosi neće biti uništeni'. Govorio i o hrvatskim medijima

"Važno je dogovoriti sveobuhvatni sporazum koji će pridonijeti regionalnoj stabilnosti. Dijalog je put koji Kosovu otvara dalju europsku perspektivu. Konstruktivno ponašanje je zbog toga u interesu svih građana Kosova, a politički dogovor je najvažniji preduvjet za investicije, radna mjesta i perspektivu mladima."

Scholz je rekao da "trenutni događaji u Europi pokazuju koliko su važni mir i stabilnost". Koliko god je prvi dio očito bio usmjeren prema Prištini, drugi dio je definitivno bio usmjeren prvenstveno prema Beogradu. Scholz je, naime, kazao da sporazum između Beograda i Prištine mora riješiti i pitanje uzajamnog priznanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas molim obje strane da se jasno usmjere na dijalog, obje se moraju uzajamno približiti, koliko god to ponekad bilo teško."

"Nezamislivo je da dvije zemlje koje se uzajamno priznaju, postanu članice EU-a", poentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer da se ipak može, naveo je razgovore iz svibnja u Berlinu kad su se pokrenula konkretna pitanja u vezi energetike, za koja se nada da će dovesti do konkretnog napretka:

"To je nešto u čemu je neophodan veliki pragmatizam, kako bi se rješavale velike teme budućnosti. Želimo potaknuti pristupni proces, a za to je nužno naći rješenje između ove dvije zemlje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scholz je kazao da je Njemačkoj "veliki prioritet" uspostavljanje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu. Konstatirao je da "svi žele ući u EU", pa bi stoga zajedničko tržište i prije ulaska u EU "bilo jako dobra ideja".

Za odnose Srbije s Rusijom kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko želi postati članom Europske unije, mora prihvatiti kompletan sustav koji je s time povezan."

To se odnosi i na zajedničku politiku prema drugim zemljama, pa tako i na sankcije koje se prema nekome određuju, kao što ih je EU odredila Rusiji zbog napadačkog rata na Ukrajinu. Rekao je da se to odnosi i na sankcije "umjesto profitiranju na ruskom plinu" i da u vezi toga nitko tko je u procesu pristupanja EU-u, ne treba imati iluzije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je znati: put prema Europi je put prema Europi."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo