'Želite li u EU?'

Prije odlaska u Beograd, Scholz Vučiću iz Prištine poručio o Kosovu i Rusiji: 'Nemojte imati iluzije'

Kancelar Njemačke je pred novinarima i Srbiji i Kosovu rekao što ima o pregovorima o priznanju. Ali, jedan dio izričito se odnosio samo na Beograd

Image

Njemački kancelar Olaf Scholz

Foto: AP
S. Ž./ 10.6.2022. u 16:27

Samo nekoliko sati prije nego što će otputovati nekoliko stotina kilometara sjeverno u Beograd, u posjet predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njemački kancelar Olaf Scholz uputio je na konferenciji za medije u Prištini poruku da od Srbije kao od kandidata za ulazak u EU, očekuje zaokret od dosadašnjih bliskih odnosa s Rusijom, objavio je DPA.

Nije to bilo sve. Scholz je u Prištinu doputovao kako bi se susreo s predsjednikom vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem, s kojim je skupa izašao pred novinare. Scholza je govorio i o odnosima između Beograda i Prištine:

Image
ZABRANJEN PUT

Lavrov nakon što mu je propao posjet Srbiji: 'Odnosi neće biti uništeni'. Govorio i o hrvatskim medijima

Image
ZABRANJEN PUT

Lavrov nakon što mu je propao posjet Srbiji: 'Odnosi neće biti uništeni'. Govorio i o hrvatskim medijima

"Važno je dogovoriti sveobuhvatni sporazum koji će pridonijeti regionalnoj stabilnosti. Dijalog je put koji Kosovu otvara dalju europsku perspektivu. Konstruktivno ponašanje je zbog toga u interesu svih građana Kosova, a politički dogovor je najvažniji preduvjet za investicije, radna mjesta i perspektivu mladima."

Scholz je rekao da "trenutni događaji u Europi pokazuju koliko su važni mir i stabilnost". Koliko god je prvi dio očito bio usmjeren prema Prištini, drugi dio je definitivno bio usmjeren prvenstveno prema Beogradu. Scholz je, naime, kazao da sporazum između Beograda i Prištine mora riješiti i pitanje uzajamnog priznanja:

"Danas molim obje strane da se jasno usmjere na dijalog, obje se moraju uzajamno približiti, koliko god to ponekad bilo teško."

"Nezamislivo je da dvije zemlje koje se uzajamno priznaju, postanu članice EU-a", poentirao je.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Kao primjer da se ipak može, naveo je razgovore iz svibnja u Berlinu kad su se pokrenula konkretna pitanja u vezi energetike, za koja se nada da će dovesti do konkretnog napretka:

"To je nešto u čemu je neophodan veliki pragmatizam, kako bi se rješavale velike teme budućnosti. Želimo potaknuti pristupni proces, a za to je nužno naći rješenje između ove dvije zemlje."

Scholz je kazao da je Njemačkoj "veliki prioritet" uspostavljanje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu. Konstatirao je da "svi žele ući u EU", pa bi stoga zajedničko tržište i prije ulaska u EU "bilo jako dobra ideja".

Za odnose Srbije s Rusijom kazao je:

"Tko želi postati članom Europske unije, mora prihvatiti kompletan sustav koji je s time povezan."

To se odnosi i na zajedničku politiku prema drugim zemljama, pa tako i na sankcije koje se prema nekome određuju, kao što ih je EU odredila Rusiji zbog napadačkog rata na Ukrajinu. Rekao je da se to odnosi i na sankcije "umjesto profitiranju na ruskom plinu" i da u vezi toga nitko tko je u procesu pristupanja EU-u, ne treba imati iluzije:

"Važno je znati: put prema Europi je put prema Europi."

S. Ž./ 10.6.2022. u 16:27

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesreća na kubi

Grom udario u skladište nafte, jedan poginuo, 121 ih je ozlijeđeno, a 17 vatrogasaca nestalo

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču