PRIJATELJSKI POSJET / Prije posjeta Plenkovića, u susjednoj BiH vrije. Oporba napustila sjednicu, traži se i kaznena odgovornost Dodika

Prema Dodikovim zamislima predviđeno je da Republika Srpska preko 140 zakona, u roku od šest mjeseci preuzme ovlasti u obrani, porezu, carini, sudstvu od BiH

11.12.2021.
18:47
VOYO logo

Nižu se reakcije nakon što je parlament Republike Srpske sinoć usvojio dokumente prema kojima se određuje postupak prijenosa nadležnosti s Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku. Dodikova ideja koja nema pravno uporište je prošla, no srpsko jedinstvo je definitivno razbijeno, jer je oporba napustila sjednicu prije glasanja.

Dok službeno Sarajevo traži i kazneno procesuiranje Dodika, zapadne zemlje zasad su ostale samo na verbalnoj osudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta se krijete, šta ste kukavice, ja nisam kukavica. Hodate po kancelarijama u Sarajevu i pričate da jedini način je da treba Dodiku sankcije, pa dajte, ja se toga ne bojim", jasno će Milorad Dodik

Za oporbu prebacivanje nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku korak je k ratu, a ismijali su i Dodikovu najavu blokiranja BiH vojarni.

Image
DODIKOVI PLANOVI /

Dodik dobio potporu u parlamentu RS, oporba napustila sjednicu: 'Bez rata se ne može podijeliti vojska BiH'

Image
DODIKOVI PLANOVI /

Dodik dobio potporu u parlamentu RS, oporba napustila sjednicu: 'Bez rata se ne može podijeliti vojska BiH'


"Evo vam po jedna kifla da se pomognemo, zima je, ko posti evo riba, da dežuramo, nemojte gurat narod. Ako ste srbende, patrote hajte brate da ih blokiramo, ako ne onda šutite", govori Nebojša Vukanović, zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS. 

Prema Dodikovim zamislima predviđeno je da Republika Srpska preko 140 zakona, u roku od šest mjeseci preuzme ovlasti u obrani, porezu, carini, sudstvu od BiH. Dodikova igra je opasna, tvrdi oporba koja je sa sjednice izašla prije glasanja.

"Tko će kupiti tenkove, avione, hoće li to značiti manje plaće, i penzije, hoće. Hoćemo li imati punktove, tko će biti na granici, o čemu se to priča. A imamo kontrolu nad oružanim snagama", kaže Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Potez oporbe posebno je pozdravio šef SDA Bakir Izetbegović. "Mislim da se stvara jedan otpor jednoj avanturi koju radi Milorad Dodik, i da će to na kraju spasiti stvar u BIH, BiH se nadam neće otići ka konfliktu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Predsjedatelj predsjedništva Željko Komšić pak zatražio je pokretanje kaznenog postupka protiv Milorada Dodika.

"Takva rješenje koja vode zemlju u konflikt, ti ljudi koji o tome odlučuju ne stavljaju svoju glavu na panj, već tuđe glave, i to stanovnika ove napaćene zemlje", govori. 

Hrvatski premijer koji u ponedjeljak putuje u drugi službeni posjet Sarajevu, kaže dolazi kao prijatelj i saveznik jedinstvene BiH.

"Poruke o cjelovitosti BIH, ali i poruka da sva tri konstitutivna naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi u funkcioniranju institucija BiH i za sve ostale, treba biti tako da se svi osjećaju dobro", rekao je Plenković. 

S Dodikom i predstavnicima Republike Srpske razgovori nisu predviđeni. Veleposlanstva zapadnih zemalja tek su verbalno osudili potez u parlamentu Republike Srpske, o sankcijama se zasad ne govori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo