ZASTRAŠUJUĆI SCENARIJ / Prijeti mu smrtna kazna! Pompeo: 'Assange će biti izručen SAD-u'

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

SAD je optužio Juliana Assangea za špijunažu i zatražio njegovo izručenje

21.7.2019.
19:39
AP
VOYO logo

Velika Britanija će Sjedinjenim Državama izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi mu se sudilo za špijunažu, objavio je u nedjelju ekvadorski dnevni list El Universo prenoseći izjavu američkoga državnog tajnika Mikea Pompea.

"Već smo uputili zahtjev i Assange će biti izručen SAD-u, gdje će mu se suditi", rekao je Pompeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu opširnije komentirati, ali moja Vlada misli da je važno da se tog čovjeka koji je izložio svijet opasnosti i ugrozio američke vojnike sankcionira na sudu", dodao je državni tajnik koji je u subotu razgovarao s ekvadorskim predsjednikom Leninom Morenom tijekom posjeta toj zemlji.

Britanski državni ministar za Europu i za Amerike Alan Duncan rekao je međutim, u prigodi posjeta Ekvadoru prije tjedan dana, da Assange neće biti izručen zemlji u kojoj mu prijeti smrtna kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je optužio Juliana Assangea za špijunažu i zatražio njegovo izručenje.

Saslušanje vezano uz taj zahtjev održat će se potkraj veljače 2020. u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko savezno pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za zločine za koje se može izreći smrtna kazna, pa tako i za špijunažu, navodi specijalizirana mrežna stranica Informativni centar za smrtnu kaznu.

Assange trenutno služi 50-tjednu kaznu zbog kršenja uvjeta jamčevine, nakon što je sedam godina proveo u Veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog ispitivanja o navodnom silovanju. Utemeljitelj WikiLeaksa te optužbe odbacuje i tvrdi da je suđenje u Švedskoj samo krinka za pokušaj da bude izručen SAD-u koji mu želi suditi po 18 točaka jer je objavio više milijuna tajnih dokumenata koji su pokazali način rada Američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo