Ibiza skandal / Prijevremeni izbori u Austriji najvjerojatnije tijekom rujna: 'Nisu ničija želja nego dužnost'

Image
Foto: AP Images

Austrijski predsjednik Van der Bellen je istaknuo kako Austrija mora pokazati da je 'pouzdani partner' unutar EU

19.5.2019.
14:26
AP Images
VOYO logo

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili su u nedjelju da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna, nakon što se u subotu raspala koalicijska vlada.

"Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost", rekao je Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi "stabilne uvjete" i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurz je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zasada nije poznato hoće li premijer nastaviti suradnju s ministrima iz redova te stranke čiji je predsjednik Heinz-Christian Strache u subotu zbog tzv. Ibiza skandala podnio ostavku što je uzrokovalo raspad narodnjačko-slobodarske koalicije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajednički cilj je najveća moguća stabilnost vlade", rekao je Kurz. 

Strache je u subotu ujutro podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurz je nakon toga objasnio da je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno te kako ne postoji temelj za daljnju suradnju. To se posebice odnosi na pitanje tko će zamijeniti Strachea na mjestu vicekancelara. 

Kurz je istodobno izjavio kako se mora raščistiti pozadina nastanka tzv. Ibiza videa koji je dostavljen njemačkim medijima Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski predsjednik Van der Bellen je istaknuo kako Austrija mora pokazati da je "pouzdani partner" unutar Europske unije. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo