međunarodna politika / Prilika za obnovu savezništva: Japan i SAD spremni zajedno raditi na odnosima s Kinom i Sj.Korejom

Image
Foto: AP Images

Biden je rekao da će Japan i SAD investirati u tehnologije čija pravila postavljaju demokracije, a ne autokracije

17.4.2021.
7:45
AP Images
VOYO logo

 Američki predsjednik Joe Biden kazao je u petak u Washingtonu kako je imao produktivne razgovore s japanskim premijerom Yoshihideom Sugaom te da su dvije zemlje spremne zajedno raditi na mnogim pitanjima uključujući odnose s Kinom i Sjevernom Korejom.

Obnova savezništa

Biden je govorio na konferenciji za medije u Bijeloj kući nakon popodnevnih razgovora s japanskim premijerom, kao prvim državnikom s kojim se susreo oči u oči u svom predsjedničkom mandatu, započetom u siječnju, prenijele su svjetske agencije. Ovaj susret za Bidena je i prilika za obnovu savezništava koja su zamrla u vrijeme njegova prethodnika Donalda Trumpa. Biden je kazao, govoreći o današnjim razgovorima, da će se Sjedinjene Države i Japan suočiti "zajedno" s "izazovima" koje je postavila Kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opredijeljeni smo raditi zajedno u prihvaćanju izazova koje postavlja Kina kao i na pitanjima poput Istočnokineskog mora, Južnokineskog mora te Sjeverne Koreje, kako bi osigurali budućnost slobodnog i otvorenog Indopacifičkog područja", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za medije.

Japanski je premijer istaknuo je da će se dvije savezničke zemlje usprotiviti "svakom pokušaju" Pekinga da "silom ili zastrašivanjem promijeni status quo u morima Južne i Istočne Kine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složili smo se o potrebi otvorenih razgovora s Kinom, u kontekstu kineskih aktivnosti u širem području kao i zaštite univerzalnih vrijednosti i stabilnosti u međunarodnim odnosima, rekao je Suga.

Kazao je kako su on i Biden razgovarali o utjecaju koji Kina ima u indopacifičkoj regiji i svijetu,  te da su obojica istaknula važnost japansko-američkog savezništva u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz Sjevernu Koreju Suga je rekao da je Japan spreman na trilateralnu suradnju sa SAD-om i Južnom Korejom na rješavanju sjevernokorejskog pitanja te da je spreman sastati se i sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Biden je rekao da će Japan i SAD investirati u tehnologije čija pravila postavljaju demokracije, a ne autokracije. On je dodao kako će dvije zemlje zajedno raditi na 5G tehnologiji, lancima opskrbe poluvodičima, umjetnoj inteligenciji, genomici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao kako će dvije zemlje raditi zajedno na klimatskim pitanjima te da će Suga sudjelovati na samitu o klimi. Istaknuo je da su Japan i SAD opredijeljeni na postizanje nulte stope zagađenja do 2050.

Image
obljetnica terorističkih napada /

Obećanje Bidenove administracije: 'Predviđamo povući sve američke postrojbe iz Afganistana prije 11. rujna'

Image
obljetnica terorističkih napada /

Obećanje Bidenove administracije: 'Predviđamo povući sve američke postrojbe iz Afganistana prije 11. rujna'

Japanski premijer istaknuo je i kako će Japan i SAD raditi zajedno na tome da regija dobije pristup cjepivima u pandemiji koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao kako je prenio Bidenu spremnost da se ovog ljeta održe Olimpijske i Paraolimpijske igre u Japanu te da je Biden ponudio svoju potporu.

Po riječima japanskog premijera dvojica čelnika razgovarala su i o Tajvanu, u svjetlu rastućeg kineskog vojnog pritiska, te o kineskoj pokrajini Xinjiang i oštroj kineskoj politici prema tamošnjim Ujgurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o okolnostima vezanim uz Tajvan i ujgursku autonomnu regiju Xinjiang", kazao je Suga dodavši da će se suzdržati od iznošenja detalja razgovora, no da postoji zajednička suglasnost dviju zemalja o važnosti mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Prije susreta s Bidenom japanski premijer sastao se privatno tijekom jutra i s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo