lijepa gesta / Primjer stabilnosti, mudrosti, nadahnuća... Izrazi sućuti zbog odlaska kraljice stigli iz cijelog svijeta

Image
Foto: AP Photo/Yuki Iwamura

Nižu se pohvale njezinoj vladavini od brojnih svjetskih vođa - uključujući čak i Vladimira Putina!

9.9.2022.
21:45
AP Photo/Yuki Iwamura
VOYO logo

Iz cijelog svijeta stižu izrazi sućuti zbog odlaska najstarijeg monarha na planeti. Bila je njihov monarh, i zato su joj na Novom Zelandu tradicionalnim plesom odali počast. Do smrti je vladala u zemljama Commonwealtha. Uz Veliku Britaniju, 14 je zemalja na čijem je tronu bila. Među njima i Australija.

Ista gesta i ispred europskih institucija. Sve zastave vijorile su na pola koplja i ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York se od kraljice oprašta s Empire Stateom u bojama, a uz pjesmu u Kanadi na koncertu Eltona Johna. "Nedostajat će. No, njezin duh živi i večeras slavimo njezin život uz glazbu", kazao je Elton John.

Image
Charles III. /

'Svojoj mami želim samo reći - Hvala'. Novi kralj prvi se put obratio javnosti, spomenuo i Harryja i Meghan

Image
Charles III. /

'Svojoj mami želim samo reći - Hvala'. Novi kralj prvi se put obratio javnosti, spomenuo i Harryja i Meghan

Od nje se emotivnim objavama na društvenim mrežama opraštaju najveće svjetske zvijezde: oskarovka Helen Miren, grupa Queen, Paul McCartney, Mick Jagger, pa čak i medo Paddington!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Francuske, Italije i SAD-a, pa sve do Kine. Na svim je naslovnicama tiskovina diljem svijeta. Prisjećanje na Elizabetu II ispred britanskih ambasada. "Bio sam tužan sinoć. Bila je to osoba koja je desetljećima radila u ime vrijednosti koje nadilaze britanske granice", kazao je Enea iz Francuske.

"Vidjevši je s njenim malim rukavicama podsjetilo me na moju majku koju sam izgubila prije 15 godina. Ona mi je pomogla da se osjećam kao da je moja majka još uvijek uz mene sve ove godine koliko je nema", kaže Talijanka Sabina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt kraljice dirnula je i svjetske čelnike. "S vama smo u vašoj tuzi. Bila je sjajna dama. Čast nam je što smo je poznavali i imali priliku šaliti se s njom", rekao je Joe Biden.

Uzor i inspiracija bila je milijunima pa tako i u Njemačkoj, poručio je njihov kancelar. "Britanija je izgubila svoju kraljicu, a svijet je izgubio figuru stoljeća", kaže Olaf Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pamtit ćemo vrijednosti koje ona nikada nije prestala promicati. Bila je moralna čvrstoća demokracije i slobode", rekao je Emmanuel Macron.

Cvijeće i svijeće za kraljicu i u Ukrajini. "U ime ukrajinskog naroda, izražavam sućut kraljevskoj obitelji, cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Commonwealtha. Naše misli i molitve su s vama", kaže Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buketi i u Moskvi. Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je brzojav kralju Charlesu. Poručio mu je kako je ona desetljećima s pravom uživala ljubav i poštovanje podanika te kako je bila autoritet na svjetskoj pozornici. No, na posljednji ispraćaj kraljice - ne ide.

"Mislim da ona nije imala mjesta u srcima Rusa. U Rusiji su je tretirali s poštovanjem, kao i drugdje u svijetu. S poštovanjem su je tretirali zbog njezine mudrosti i međunarodnog autoriteta", rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Hrvatske su stigle poruke sućuti. Izvor nadahnuća bila je kraljica, kaže premijer Plenković dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila kako je bila impresionirana njezinim duhom.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo