Izraz teritorijalnih pretenzija? / Pripojili si Prekmurje: Sloveniju razbjesnila karta 'Velike Mađarske' na Twitteru Orbanove vlade

Image
Foto: @abouthungary/Twitter screenshot

Nezadovoljstvo su izrazili i slovenski parlamentarni zastupnici, političari i drugi uglednici

7.6.2019.
17:45
@abouthungary/Twitter screenshot
VOYO logo

Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskoga mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske Monarhije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljovid je na Twitteru objavio Ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenja osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak je reagirao i slovenski predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobna poštovanja i prijateljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahor je upozorio da se ovo može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u priopćenju njegova Ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni europsko ni miroljubivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objaviti takvu kartu je kao da je netko Sloveniju ubo nožem u srce", rekao je te naglasio da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se do sada ustezala.

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tijekom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih osoba i povjesničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo