Nakon političkog skandala / Prisegnula privremena austrijska vlada: 'Pokažimo našu najbolju stranu'

Image
Foto: AP Images

Kurz će na izborima koji će se najvjerojatnije održati u rujnu tražiti novi mandat na čelu Austrije

3.6.2019.
14:10
AP Images
VOYO logo

Privremena austrijska vlada koja će voditi državu do izbora koji se očekuju u rujnu, prisegnula je u ponedjeljak, obećavši da će poboljšati ugled države nakon neugodnog političkog skandala. 

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen prošli je tjedan proglasio predsjednicu Ustavnog suda Brigitte Bierlein za novu kancelarku nakon što je vlada Sebastiana Kurza pala zbog video skandala Heinza-Christiana Strachea, čelnika krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), koalicijskog partnera Kurzove Narodne stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van der Bellen je rekao kako će nova vlada prvenstveno obavljati administrativne poslove te da neće donositi važnije odluke, a Bierlein je kao cilj istaknula vraćanje mira u austrijsku politiku nakon turbulentnih tjedana. 

"Pokažimo našu najbolju stranu"

"Pola Europe i pola svijeta nas promatra nakon nedavnih događaja", rekao je Van der Bellen na ceremoniji prisege. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokažimo našu najbolju stranu", poručio je novim ministrima, od kojih su pola žene. 

Nakon napuštanja koalicije s FPÖ-om, zbog videosnimke u kojoj Strache raspravlja o potencijalnom namještanju ugovora sa ženom koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha, Kurz je isprva zabilježio pobjedu kad je primorao tog ministra unutarnjih poslova da napusti funkciju, nakon čega su to učinili i drugi ministri njegove stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FPÖ se ubrzo osvetio, podržavši prošli tjedan izglasavanje nepovjerenja Kurzovoj vladi koje su zatražili oporbeni socijaldemokrati. Strache je odstupio s čela stranke iako tvrdi da nije učinio ništa ilegalno. 

Kurz će najvjerojatnije tražiti novi mandat

Kurz će na izborima koji će se najvjerojatnije održati u rujnu tražiti novi mandat na čelu Austrije. Usprkos skandalu njegova je stranka na izborima za Europski parlament krajem svibnja izašla kao pobjednik s 34,6 posto glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri koji su prisegli u ponedjeljak su državni službenici, no mnogi od njih su na svojim funkcijama upravo zbog dogovora stranaka koje desetljećima dijele položaje prema političkom ključu.

I sama Bierlein je tako imenovana prvo potpredsjednicom, a potom predsjednicom Ustavnog suda, u vrijeme koalicije Narodne stranke i FPÖ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ministar vanjskih poslova je Alexander Schallenberg, karijerni diplomat toliko blizak Kurzu da je 2017. sudjelovao u koalicijskim pregovorima. Novi ministar pravosuđa Clemens Jabloner je sudac koji je radio u uredu kancelara u vrijeme socijaldemokratskih vlada. Ministar financija Eduard Mueller također je blizak s Narodnom strankom. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo