tamo od listopada / Pritvoreni zagovornici nezavisnosti Katalonije žale se UN-u na određivanje pritvora

Image
Foto: AP Images

Njihovo mišljenje pak prati Europski sud za ljudska prava, što bi moglo biti iduće mjesto na kojem će se žaliti odvjetnici zagovornika nezavisnosti

1.2.2018.
15:36
AP Images
VOYO logo

Bivši potpredsjednik katalonske vlade te još dvojica pritvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije žalit će se Ujedinjenim narodima na određivanje pritvora u kojem se nalaze od listopada, poručili su u četvrtak u Londonu njihovi odvjetnici.

Oriol Junqueras, optužen za pobunu protiv Španjolske, te Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, optuženi za sprečavanje policije u suzbijanju zabranjenog referenduma o nezavisnosti, smatraju kako ne postoji pravna podloga za njihovo držanje u pritvoru. Španjolsko državno odvjetništvo tvrdi da su doprinijeli izglasavanju samostalne republike Katalonije u katalonskom parlamentu 27. listopada te se oglušili na presudu Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni se nalaze u pritvoru pored Madrida nakon što je Vrhovni sud odbio njihovo puštanje na uvjetnu slobodu. Njihovi odvjetnici sada napominju kako „nemaju drugu mogućnost“ nego slučaj predati radnoj grupi za arbitražu pri UN-u.

To tijelo je sastavljeno od osoba specijaliziranih za ljudska prava koje istražuju slučajeve uhićenja i privođenja koje naloži neka država. Njihova izvješća nisu obvezujuća, nego služe kao preporuke vladama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo mišljenje pak prati Europski sud za ljudska prava, što bi moglo biti iduće mjesto na kojem će se žaliti odvjetnici zagovornika nezavisnosti.

Žalba UN-u ne traži miješanje te međunarodne organizacije u pitanje oko nezavisnosti Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, no zahtijeva internacionalizaciju slučaja. Njome odvjetnici žele pokazati kako je španjolska vlada proizvoljno uhitila političke disidente te ih bez valjanog razloga i dalje drži u pritvoru, rekao je Ben Emmerson, odvjetnik koji zastupa svu trojicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Njihovo zadržavanje u pritvoru krši im ljudska prava. Ono je provedeno kako bi im se onemogućila uloga političkih predstavnika katalonskog naroda“, naveo je Emmerson u priopćenju uoči konferencije za medije u Londonu.

Nakon što je u katalonskom parlamentu izglasana nezavisnost, španjolska središnja vlada preuzela je direktno upravljanje Katalonijom te ondje raspisala prijevremene parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tim izborima održanima u prosincu pobornici nezavisnosti opet su osvojili većinu u regionalnom parlamentu, 70 od 135 mjesta. Junqueras i Sánchez su na njima dobili zastupnička mjesta. Vrhovni sud ih je odbio pustiti iz pritvora dok traje postupak protiv njih smatrajući da bi mogli ponoviti djela za koja su optuženi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo