uoči samih izbora / Priznanje State Departmenta: 'Hillary Clinton je u 22 privatna maila iznosila državne tajne'

Image
Foto: AP Images

Američki propisi zabranjuju da se državne tajne prenose kanalima koje nisu odobrile američke sigurnosne službe

30.1.2016.
10:08
AP Images
VOYO logo

Američko ministarstvo vanjskih poslova prvi puta u petak priznalo je da su najmanje 22 e-maila bivše američke državne tajnice Hillary Clinton, poslana s njezine privatne e-mail adrese, sadržavala neke od najosjetljivijih državnih podataka kao što su to već ranije tvrdile američke službe sigurnosti.

U novom paketu njezine e-mail korespondencije, objavljene temeljem naloga saveznog suda, izostavljene su ukupno 22 emaile poruke zbog toga što su podaci u njima kategorizirani kao oni s najvišom razinom tajnosti, kazao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko pitanja povrede tajnosti u nekim njezinim privatnim e-mailovima u vrijeme kad je bila državna tajnica američke obavještajne službe i američko ministarstvo vanjskih poslova spore se već pet mjeseci.

"Ti dokumenti nisu u vrijeme slanja bili označeni kao povjerljivi", kazao je Kirby. On je dodao da State Department sada istražuje jesu li informacije koje su u tim emailovima u trenutku slanja bile povjerljive ili su kasnije proglašene državnim tajnama. E-mailovi su slani preko njezina privatnog email računa Clintonemail.com preko servera u njezinom newyorškom domu. FBI je zaplijenio server i računalo Hillary Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department tvrdi da je Clinton do tih podataka mogla doći kroz druge nezaštićene kanale.

Informacija o 22 e-maila objavljena je tri dana prije prvih predizbora u Iowi koji označavaju dugi proces izbora američkog predsjednika. Clinton u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju izjednačena je sa senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clntion je već mjesecima suočena s preispitivanjima i kritikama njezina postupanja s državnim tajnama u vrijeme dok je vodila State Department. Ona je dužnost američke državne tajnice obavljala od 2009. do 2013. i neki od njezinih republikanskih protivnika u predsjedničkoj utrci pozvali su na njezin kazneni progon zbog dovođenja u opasnost nacionalne sigurnosti i diplomatskih napora.

Američki propisi zabranjuju da se državne tajne prenose kanalima koje nisu odobrile američke sigurnosne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo