zapadni balkan / Procurio Janšin plan za 'mirni' raspad BiH koji je navodno poslao predsjedniku Europskog vijeća

Image
Foto: Shutterstock

Vijeću EU slovenska strana predlaže da se krene putem mirnog raspada Bosne i Hercegovine na tri dijela

15.4.2021.
17:05
Shutterstock
VOYO logo

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je non-paper koji je slovenski premijer Janez Janša poslao u Bruxelles. U ovom dokumentu nudi svoju viziju rješenja za stanje na Zapadnom Balkanu. Postojanje dokumenta ne potvrđuju ni navodni pošiljatelj ni navodni primatelj. Vijeću EU slovenska strana predlaže da se krene putem mirnog raspada Bosne i Hercegovine na tri dijela.

Naslov dokumenta je “Zapadni Balkan - put naprijed”. Prema sadržaju koji je objavio slovenski portal, navodni non-paper predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, čime bi, tvrdi se, bilo riješeno srpsko nacionalno pitanje, i što bi udobrovoljilo službeni Beograd, koji bi potom pristao na drugu ideju tog dokumenta: ujedinjenje Kosova i Albanije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom bi, dodaje se, sjeverni dio Kosova, sa srpskim stanovništvom, imao poseban status po modelu Južnog Tirola. Hrvatsko nacionalno pitanje može biti riješeno ili pripajanjem većinski hrvatskih dijelova BiH Republici Hrvatskoj ili davanjem posebnog statusa tim hrvatskim krajevima u BiH, opet koristeći Južni Tirol kao model. Bošnjaci bi, zaključuje se, time dobili funkcionalnu neovisnu državu.

Image
koncept 'mirnog razlaza' /

Dodik: Raspad BiH je neizbježan i za to ću se zalagati

Image
koncept 'mirnog razlaza' /

Dodik: Raspad BiH je neizbježan i za to ću se zalagati

Prema pisanju Večernjeg lista, slovenski prijedlog navodno je upućen predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, ali u njegovu kabinetu tvrde da ga nisu zaprimili.
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, javno je otkrio da je slovenski predsjednik Borut Pahor pri nedavnom službenom posjetu BiH rekao članovima Predsjedništva da su sve češći glasovi u EU o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možete li se vi u BiH mirno razići?”, navodno je tada upitao Pahor, citiran prema Komšiću. On i Šefik Džaferović na to su odgovorili da mirni raspad BiH nije moguć, a predsjedavajući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zauzeo je suprotan stav, tvrdi Komšić. 

Više pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo