MANJA POTRAŽNJA / Prodaja novih automobila pala na četiri od pet vodećih tržišta EU

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Među vodećim je tržištima veću potražnju za novim automobilima bilježila samo Njemačka

18.9.2019.
16:51
RTL
VOYO logo

U skupini zemalja stare Europe u cjelini potražnja je pala 3,6 posto, a u 'novoj' Europi porasla je za 1,2 posto, utvrdili su u ACEA-i.

Potražnja za novim automobilima u Europi smanjila se u prvih osam ovogodišnjih mjeseci jer je smanjena prodaja na vodećim zapadnoeuropskim tržištima "prevagnula" nad blagim porastom prodaje u zemljama 'nove' Europe, uključujući Hrvatsku, pokazali su u srijedu podaci Udruge proizvođača automobila (ACEA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od siječnja do kolovoza u 27 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je 10,52 milijuna novih automobila, što je 3,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, piše Poslovni dnevnik.

Potražnja za novim automobilima oslabjela je na četiri od pet vodećih automobilskih tržišta, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Španjolsku. Blago je porasla samo na najvećem tržištu, u Njemačkoj, i to za 0,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini zemalja stare Europe u cjelini potražnja je pala za 3,6 posto dok je u 'novoj' Europi porasla za 1,2 posto, utvrdili su u ACEA-i.

U Hrvatskoj su, prema podacima ACEA-e, u razdoblju od siječnja do kolovoza 2019. registrirana 47.824 nova automobila, što je 1,4 posto više nego u istom  razdoblju 2018..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među pojedinim proizvođačima najveći je udio u europskom tržištu u razdoblju od siječnja do kolovoza imala grupa Volkswagen, od 24,8 posto. Na drugom je mjestu PSA sa 16,4 posto, a na trećem grupa Renault s 10,7 posto.

Pad potražnje u EU u kolovozu najveći u ovoj godini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u kolovozu potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a smanjila se za  8,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz registriranih nešto više od milijun novih automobila.

U udruženju pad objašnjavaju visokom poredbenom osnovicom u prošloj godini kada je potražnja porasla čak 31,2 posto zbog popusta kojima su proizvođači nastojali isprazniti zalihe uoči stupanja na snagu strožih standarda za emisiju štetnih ispušnih plinova (WTLP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među vodećim tržištima u kolovozu Njemačka je bilježila 0,8 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem kolovozu. U Španjolskoj njihov je broj manji za 30,8 posto, u Francuskoj za 14,1 posto, u Italiji za 3,1 posto, a u Velikoj Britaniji za 1,6 posto.

U Hrvatskoj su u kolovozu registrirana 3403 nova automobila, 6,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci ACEA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje je u istom izvješću objavilo i podatke za srpanj koji pokazuju rast potražnje za novim automobilima u EU za 1,4 posto.

Među vodećim je tržištima veću potražnju za novim automobilima bilježila samo Njemačka, za 4,7 posto. Španjolska je pak bilježila snažan pad potražnje za 11,1 posto dok je u Francuskoj i Italiji gotovo stagnirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat na razini EU-a podupro je snažan rast broja registriranih novih automobila u zemljama 'nove' Europe, za 13,4 posto, primjećuju u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u srpnju registrirano 6205 novih automobila, 8,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci udruženja. U srpnju je ostvaren nešto viši rast od 8,5 posto, odnosno prodanih je 6205 novih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo