hvalevrijedna pobuna / Prosvjed srednjoškolaca u Jajcu: najavili kako će formirati školu za Bošnjake dijeleći učenike po nacionalnoj osnovi

Image
Foto: Thinkstockphotos

Takva je odluka pravdana zahtjevima lokalne zajednice odnosno činjenicom kako se nastava u srednjim školama u Jajcu trenutačno izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, a županijska skupština je 1. lipnja dala načelnu potporu toj zamisli

8.7.2016.
18:36
Thinkstockphotos
VOYO logo

Nekoliko desetaka srednjoškolaca u petak je provjedovalo u Jajcu u središnjoj Bosni protiveći se najavama županijskih vlasti da će formirati i srednju školu za Bošnjake dijeleći učenike po nacionalnoj osnovi.

Ministarstvo obrazovanja županije Središnja Bosna najavilo je kako bi uz postojeću Srednju strukovnuškole i Srednju školu Nikole Šopa od naredne školske godine trebala profunkcionirati još jedna u kojoj bi se radilo isključivo po nastavnim planovima na bosanskom jeziku što znači da bi se u nju prebacila sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je odluka pravdana zahtjevima lokalne zajednice odnosno činjenicom kako se nastava u srednjim školama u Jajcu trenutačno izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, a županijska skupština je 1. lipnja dala načelnu potporu toj zamisli.

Izražavajući neslaganje s najavama o novim etničkim podjelama jajački su srednjoškolci prošli gradskim ulicama noseći zastave Hrvatske, BiH i Srbije a neki od sudionika prosvjeda lokalnim su medijima kazali kako takve zamisli smatraju suludima te kako ne žele da ih politika dijeli od vršnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore o svemu je razgovarao s učenicima kazavši kako su mu oni jasno prenijeli da ne žele da ih se dijeli po nacionaloj osnovi.

Nakon toga se u Travniku sastao sa županijskim premijerom Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja Katicom Čerkez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da postoji želja vlasti u Jajcu da se formira druga škola, odnosno podijeli postojeća. Ja sam uvjeren kako bi bila velika greška podijeliti školu", izjavio je američki diplomat novinarima nakon tog sastanka ističući kako se podjelama ne mogu ispraviti postojeće poteškoće.

Podsjetio je i kako se unutar školskog sustava u Federaciji BiH već sada rasipaju ogromni novci jer u brojnim mjestima postoji fenomen "dviju škola pod jednim krovom" gdje djeca istog uzrasta uče u razredima uspostavjenim na temelju nacionalne pripadnosti učenika. Sve te škole imaju po dva direktora i uprave a neke od njih i odvojene ulaze za školsku djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica obrazovanja Čerkez kazala je kako će konačnu riječ o svemu imati županijska skupština.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo