Potpuni kaos / Prosvjednici su preuzeli kontrolu nad Ottawom, niti jedna strana ne popušta: 'Želimo nešto poručiti našoj Vladi'

Počeo je sa stotinjak kamiona, a pretvorio se u kolonu dugu 60 kilometara

8.2.2022.
7:00
VOYO logo

Potpuni kaos u Kanadi, gdje je tisuće prosvjednika na ulicama. Gradonačelnik Ottawe proglasio je izvanredno stanje jer su prosvjednici preuzeli kontrolu nad gradom i brojčano nadjačali policiju. Prosvjed je počeo kao pokret protiv obveznog cijepljenja vozača kamiona koji prelaze granicu, a pretvorio se u bunt protiv Vlade premijera Trudoa koji traje već 11 dana.

Normalnog života ovdje nema, ne može se na posao ni u šetnju. Pod opsadom smo, u gradu je izvanredno stanje, kamiondžije moraju otići - tako situaciju opisuje gradonačelnik Ottawe.

''Mi nećemo odustati. Ništa nas ne može pokolebati. Oni mogu pokušati što god žele, ali mi nećemo odustati'', izjavio je vozač kamiona.

Neće odustati dok se ne ukine obvezno cijepljenje i karantena prilikom prelaska američko-kanadske granice. Vozačima kamiona nove mjere Justina Trudeau stvaraju poteškoće na granici ali i usporavaju opskrbne lance - pa Kanađane u trgovinama znaju dočekati prazne police.

''Prosvjednici u Ottawi rekli su što su imali i cijela zemlja je to čula. Sada ih molim, da sada kada su rekli svoje, da odu kući i da se obrate svojim izabranim predstavnicama i da putem njih zastupaju svoja stajališta. Tako to radimo u Kanadi'', izjavio je Omar Alghabra, kanadski ministar prometa.

On ih je nazvao malom marginalnom skupinom, pa onda nestao. Premijer Justin Trudeau pobjegao je s obitelji iz Ottawe na nepoznatu lokaciju. Dok se ponovno ne ukaže i dok ne udovolji njihovim zahtjevima, oni su na ulicama, zajedno s njima su farmeri i ostali Kanađani. Doslovno partijaju. Sviraju, doveli su igraonice, igraju hokej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Podijeljena kanada /

Prosvjednici paralizirali Kanadu, sve zbog 15 posto necijepljenih vozača: 'Imam hrane za tri mjeseca ako treba'

Image
Podijeljena kanada /

Prosvjednici paralizirali Kanadu, sve zbog 15 posto necijepljenih vozača: 'Imam hrane za tri mjeseca ako treba'

Oni to nazivaju party zajedništva, a prosvjed konvoj slobode. Počeo je sa stotinjak kamiona, a pretvorio se u kolonu dugu 60 kilometara. Od prošlog tjedna, u toj koloni je i Tyler. Farmer iz Alberte koji je došao sa svojim kamionom podržati prosvjed i koji nam se javio s kanadskih ulica.

''Situacija je bila mirna do jučer popodne kada je eskaliralo s policijom. Došlo je do policijske racije u kampovima. Uzeli su nam gorivo i potjerali su nekolicinu ljudi. Zbog njih je sada teško doći do goriva i drugih stvari. Ako se uhvati nekoga da nas opskrbljuju može ih se uhititi'', rekao je Tyler, prosvjednik iz Kanade.

Protjerana, odnosno zamrznuta je i Go Fund Me kampanja gdje se prikupljao novac za vozače. Organizatori promoviraju nasilje, a prosvjednici nacističke simbole - tvrde iz kampanje. Osam milijuna dolara sada je zamrznuto, a to se nije svidjelo Elonu Musku koji je tvitnuo: Kanadske kamiondžije su zakon.

''Ovaj pokret je najbolje stvar zbog koje smo se ujedinili kao zemlja, zbog kojeg se okupili toliko puno ljudi. Želimo poručiti našoj Vladi da nismo zadovoljni kako rade. Ne slažemo se s mjerama koje prelaze njihove ovlasti. Želimo da nas slušaju jer rade za nas'', kazao je prosvjednik iz Kanade.

50 tisuća ih se okupilo, prvo zbog obveznog cijepljenja, a sada traže pad svih mjera. Podršku su dobili i od Trumpa koji je Trudeau nazvao luđakom. U znak podrške prosvjedovao je Toronto. Dok netko ne odluči popusti - centar Ottawe ostaje blokiran šatorima i vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo