sukob bi se mogao otegnuti / Protudžihadističke snage napreduju u Siriji i u Iraku u ofenzivi protiv Islamske države

Image
Foto: AP

Borbe su u Siriji usredotočene na IS u pokrajini Raki, na sjeveru, gdje međunarodna koalicija na čelu s SAD-om od utorka vodi ofenzivu

27.5.2016.
8:55
AP
VOYO logo

Snage u Iraku i u Siriji kojima potporu pružaju Sjedinjene Države napreduju u ofenzivi protiv Islamske države, ali analitičari upozoravaju da bi se sukob mogao otegnuti.

U Siriji opustošenoj ratom u kojemu je po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR)  u pet godina poginulo više od 280.000 ljudi, UN-ov posebni izaslanik Staffan de Mistura upozorio je da bi mnogi civili mogli "umrijeti od gladi" ako im uskoro ne stigne humanitarna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ovo Vijeće sigurnosti treba u petak raspravljati o humanitarnom stanju u Siriji i o mogućnosti da se gradovima pod opsadom pomoć spusti padobranima.

Borbe su u Siriji usredotočene na IS u pokrajini Raki, na sjeveru, gdje međunarodna koalicija na čelu s SAD-om od utorka vodi ofenzivu uz pomoć arapskih i kurdskih boraca iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kako bi potisnuli džihadiste sa sjevera pokrajine koje najveći dio kontroliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ofenziva je pokrenuta dan nakon početka velike ofenzive s druge strane granice, u Iraku, za oslobađanje Faludže koja je u rukama Islamske države.

Iračke snage uz provladine milicije napreduju prema tome gradu, gdje 50.000 civila oskudijeva u hrani, vodi i lijekovima, navodi UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na diplomatskom planu, UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura rekao je u četvrtak u Vijeću sigurnosti da se novi mirovni pregovori sirijske vlade i naoružane oporbe očekuju za "dva do tri tjedna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo