prednosti i nedostaci / Provjerili smo kako su susjedi prihvatili euro kao svoju valutu: Slovenci se žale da je srednjeg sloja stanovništva sve manje

Kako se s eurom snalaze oni koji su ga davno prihvatili kao svoju valutu? Ivana Franić otišla je do Ljubljane i o prednostima i nedostacima eura razgovarala s građanima i poduzetnicima. Evo njihovih iskustava

30.10.2017.
18:55
VOYO logo

Eurom plaćaju već više od 10 godina, no prelaska s tolara na europsku valutu dobro se sjećaju.

Prosječni Slovenac na svakodnevnim je troškovima osjetio razliku, a potvrđuje to i njihov Zavod za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kada je prije vise od 10 godina Slovenija uvela euro, porasli su troškovi života, ali i plaće za oko 30 posto. No, rasla je i cijena usluga primjerice frizera za 42 posto ili šalice kave koja je skuplja 48 posto.

Kada je Slovenija tolar zamijenila eurom, prosječna plaća iznosila je oko 800 eura. Sada iznosi više od 1000, no s tom se plaćom nekada moglo u kafiću platiti 950 šalica kave, sada stotinjak manje (840).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razliku su osjetili i poduzetnici. U jednom ljubljanskom restoranu prelazak na euro smatraju dobrim. Vlasnik kaže kako je najveću promjenu osjetio u iznosu koji izdvaja za plaće radnika, a i njegovi radnici se ne žale.

Ipak, nije sve tako bajno. Slovenci se žale da je srednjeg sloja stanovništva sve manje. Dio hrane im je pojeftinio, no cijene usluga i nekretnina uz euro su znatno porasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo