Poštivanje ljudskih prava / Prvi Gay Pride u Sjevernoj Makedoniji: 'Diskriminacija je prisutna na ulici'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pripadnici LGBT zajednice suočeni su s diskriminacijom na području obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite

28.6.2019.
12:36
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Sjeverna Makedonija ugostit će u subotu svoj prvi Gay Pride, svojevrsni test poštivanja ljudskih prava u zemlji koja teži postati članica Europske unije, piše u petak Reuters. 

Sjeverna Makedonija je jedna od nekolicine zemalja u regiji u kojoj se do sada nikada nije održala Povorka ponosa, ali u subotu će homoseksualci, lezbijke i ostali pripadnici LGBT zajednice izaći na ulice glavnog grada kako bi ukazali na diskriminaciju i govor mržnje kojima su izloženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Diskriminacija je prisutna na ulici. Doživljavam fizičke prijetnje, to je svakodnevnica", kazala je 30-godišnja Kristina Mitrovska šetajući Skopljem s 21-godišnjom partnericom Irinom Gesovskom.

"Sve ovisi na koga nabasaš", dodala je Gesovska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Homoseksualac Bobi, koji nije želio dati svoje pravo ime, kazao je da se iz malog mjesta morao preseliti u Skoplje kako bi pobjegao od stalnog zlostavljanja.

Antonio Mihajlov iz udruge za ljudska prava Subverzivna fronta kazao je da se situacija s LGBT zajednicom u Sjevernoj Makedoniji popravila od dolaska na vlast 2017. proeuropskih socijaldemokrata i njihovih albanskih koalicijskih partnera, ali da se još dosta toga mora učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, pripadnici LGBT zajednice posebice su suočeni s diskriminacijom na području obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Sjeverna Makedonija, koja se nada da će dobiti datum početka pristupnih pregovora s EU-om, mora poboljšati stanje ljudskih i manjinskih prava u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo