europljani ogorčeni / Prvi masovni prosvjedi diljem Europe zbog krize. Kakav je plan spasa pripemila Europska komisija?

Stotine nezaposlenih palile su svoje račune za režije u središtu Napulja kao protest zbog enormnog rasta troškova života

4.9.2022.
20:30
VOYO logo

Oko 70 tisuća nezadovoljnih izašlo je na ulice Praga. Traže od Vlade, Unije i NATO-a zaustavljanje poskupljenja energenata.

Nezadovoljni su i Mađari. Tisuće su prosvjedovale na ulicama Budimpešte. U Napulju su palili račune za režije. I dok u Europi vriju prosvjedi čeka se kakav je plan spasa pripremila Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česima je dosta gledanja sa strepnjom kako se električni i plinski sat vrti. Pa prije nego krene još i brže, dolaskom zime, od svoje Vlade traže hitna rješenja.

"Želimo izravnu kupnju plina, ukidanje trgovine emisijskim dozvolama, izlazak iz zelene lude politike, rezanje poreza građanima, uključujući PDV, ukidanje sankcija koje ne štete Rusiji, već našim ljudima, našim gospodarstvenicima i našoj zemlji", izjavio je Ludomir Volny, bivši zastupnik i čelnik Stranke slobodnog bloka, Češka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvođeni većinom desno orijentiranim političarima, poručili su da rusko ukrajinski rat nije njihov i ne žele slati oružje. Natpisom K vragu s EU jasno su poručili da očekuju više. Predsjednik Europskog vijeća svega je svjestan, ali rješenja još nema.

Image
stotine građana /

Prosvjednici u Prištini traže smrtnu kaznu za petoricu silovatelja zbog silovanja 11-godišnje djevojčice

Image
stotine građana /

Prosvjednici u Prištini traže smrtnu kaznu za petoricu silovatelja zbog silovanja 11-godišnje djevojčice

"Hitno je jer su cijene danas katastrofalne, vidimo da su naše obitelji, naša kućanstva diljem Europe brutalno pogođena svojom kupovnom moći, da su pogođena i poduzeća, što je prijetnja zapošljavanju u nadolazećim tjednima i mjesecima, a od Europske unije se očekuje da pokaže svoju sposobnost da djeluje kako bi promijenila stvari", izjavio je Charles Michel, predsjednik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari se neće promijeniti za mađarske učitelje koje su u prosvjedu podržale tisuće ljudi na ulicama Budimpešte. Plaća im nije rasla od 2008. Teško da će i sada zbog inflacije koja divlja.

"Vlada je potpuno zanemarila obrazovni sustav. I ovdje nisu glavni problem plaće, nego rigidnost, zastarjelost i nebriga za cijeli sustav", kazao je Tamas Totyik, zamjenik predsjednika Sindikata učitelja, Mađarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim govoriti o plaćama, jer nisam postala učiteljica zbog novca. Ali o tome moramo razgovarati", kazala je Edit Szabo, učiteljica iz Mađarske.

Stotine nezaposlenih palile su svoje račune za režije u središtu Napulja kao protest zbog enormnog rasta troškova života. Ograničenje cijena energenata španjolski su farmeri tražili još u ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako rastu cijene, raste i nezadovoljstvo građana cijelog kontinenta. S nestrpljenjem se čeka petak kada bi ministri energetike 27 zemlja članica EU-a trebali donijeti zajednički paket pomoći Europljanima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo