novo vodstvo / Prvi međunarodni let iz kabulske zračne luke: Nova talibanska vlada dopustila evakuaciju 200 Amerikanaca

Image
Foto: AP Images

To će biti prvi međunarodni letovi iz kabulske zračne luke nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom kolovoza

9.9.2021.
10:50
AP Images
VOYO logo

Dvjesto Amerikanaca i drugih inozemnih državljana koji su ostali u Afganistanu u četvrtak će napustiti tu državu zrakoplovima iz Kabula nakon što je prijelazna talibanska vlada pristala na njihovu evakuaciju, objavio je američki dužnosnik. 

To će biti prvi međunarodni letovi iz kabulske zračne luke nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom kolovoza, što je pokrenulo kaotičnu evakuaciju u kojoj je državu napustilo 124 tisuća inozemnih državljana i Afganistanaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
talibanska vlast /

Kako danas izgleda život u Kabulu? Žene ne smiju van bez muške pratnje, talibani idu od kuće do kuće...

Image
talibanska vlast /

Kako danas izgleda život u Kabulu? Žene ne smiju van bez muške pratnje, talibani idu od kuće do kuće...

Nova evakuacija događa se dva dana nakon što su talibani objavili prijelaznu vladu koju većinom čine paštunski muškarci, uključujući islamističke tvrdolinijaše i pojedince s međunarodnih lista terorista. 

Od talibana je evakuacije tražio posebni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad, rekao je američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On nije znao hoće li među evakuiranima biti i američki civili i inozemni državljani koji su danima zapeli u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-i-Šarifu jer njihovim čarter letovima nije dopušteno polijetanja. 

Nova talibanska vlada predstavljena u utorak tumači se kao signal da taj islamistički pokret ne želi proširiti svoju bazu i svijetu pokazati tolerantnije lice, kao što su sugerirali prije preuzimanja vlasti, piše agencija Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna zajednica je s oprezom i razočaranjem dočekala imenovanje prijelazne vlade, a u Kabulu je nekoliko desetaka žena izašlo na ulice kako bi prosvjedovalo.

Kritičari pozivaju novo vodstvo da poštuje ljudska prava i oživi gospodarstvo kojem prijeti kolaps uslijed ogromne inflacije, nestašice hrane i mogućnosti zaustavljanja financijske pomoći drugih država koje žele izolirati talibane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo