Rast trgovine 252 posto / Prvi nakon Kima - Reiner u posjetu Južnoj Koreji: u Hrvatsku dolazi pola milijuna njihovih turista

Image
Foto: Hrvatski sabor

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora prvo je strano izaslanstvo u posjetu Republici Koreji nakon povijesnog sastanka predsjednika dvije korejske države održanog u petak, 27. travnja

30.4.2018.
16:52
Hrvatski sabor
VOYO logo

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner boravi u uzvratnom posjetu Republici Koreji na poziv potpredsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna. Uz potpredsjednika Reinera u službenom izaslanstvu su i zastupnici Marijana Balić i Damir Mateljan.

Kako je Reiner kazao za RTL, ove godine očekuje se čak pola milijuna južnokorejskih turista u posjetu hrvatskim destinacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvatski sabor
Image
Foto: Hrvatski sabor

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u posjetu Južnoj Koreji. Foto: Hrvatski sabor.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora prvo je strano izaslanstvo u posjetu Republici Koreji nakon povijesnog sastanka predsjednika dvaju Koreja održanog u petak, 27. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Reiner čestitao je potpredsjedniku Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-sunu na održanom summitu te povijesnom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje, naglasivši važnost tog susreta kako za korejski poluotok, tako i za svijet.

Potpredsjednik Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-sun upoznao je izaslanstvo Hrvatskoga sabora s detaljima povijesnog sastanka naglasivši kako je sastanak veliko postignuće te se očekuju njegovi pozitivni učinci, ističući pri tom izjavu predsjednika Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Jong-una o prestanku razvijanja i testiranja nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica potpredsjednika su u razgovoru potvrdili odlične bilateralne odnose dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja te izrazili želju za intenziviranjem gospodarske suradnje. Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je nadu u što skorije otvaranje Veleposlanstva RH u Seulu koje bi ubrzalo komunikaciju Koreje i Hrvatske te olakšalo povezivanje poslovnih zajednica dviju zemalja. Pohvalio je odličnu suradnju Sabora i Nacionalne skupštine, posebno parlamentarnih odbora i skupina prijateljstva.

Reiner je također iskazao zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene Hrvatske i Koreje koja je u 2017. porasla za čak 252 posto u usporedbi s 2016., te dodao kako se ovaj porast može pripisati Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Koreje, a koji se od polovice 2014. primjenjuje i na Hrvatsku. - Iako s hrvatske strane i dalje postoji veliki deficit u robnoj razmjeni, daljnje poboljšanje gospodarskih odnosa vidimo u korejskim ulaganjima u ključne hrvatske projekte, posebno u područje transporta, infrastrukture i energetike, kazao je Reiner i dodao da hrvatska Vlada ulaže velike napore  da se pojednostavljenjem  zakonodavnog okvira poboljšala investicijska klima te uklone administrativne prepreke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Park osvrnuo se na svoj boravak u Republici Hrvatskoj u rujnu prošle godine te istaknuo kako korejski turisti Republiku Hrvatsku prepoznaju kao jedno od poželjnijih turističkih odredišta, ali i zemlju koja je sve zanimljivija investitorima za daljnja ulaganja.

U nastavku službenog posjeta Koreji, potpredsjednik Reiner održao je predavanje studentima Katedre za hrvatski jezik na Sveučilištu Hankuk s temom „Parlamentarna diplomacija u vanjskopolitičkim aktivnostima Republike Hrvatske“. U svom obraćanju istaknuo je važnost parlamentarne diplomacije i parlamentaraca koji postaju sve uključeniji u procese demokratizacije država, od prevencije konflikata do savjetovanja i pomoći u procesima izgradnje demokratskih sustava i osiguravanja političkih prava za sve građane. Studente je upoznao s glavnim značajkama hrvatske gospodarske, turističke i kulturne diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu službenoga posjeta Koreji, zastupnik Damir Mateljan, član Pododbora Hrvatske izviđačke parlamentarne unije Odbora za obitelj, mlade i sport, sastao se sa zastupnikom Nacionalne skupštine Republike Koreje Kim Gyu Hwanom, potpredsjednikom parlamentarnog odbora za pitanja izviđača. Teme razgovora bile su aktivnosti saborskog Pododbora te međunarodne aktivnosti  Saveza izviđača Hrvatske.

U nastavku službenog posjeta, izaslanstvo Hrvatskoga sabora će primiti predsjednik Vlade Republike Koreje Lee Nak-yeon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo